Eu lucrez intr-o companie de transport feroviar unde pontajul orelor de munca se face numai pe baza foilor de parcurs si a comenzilor de lucru date de dispeceratul firmei . Astfel obligativitatea salariatului de a face norma nu depinde decat de activitatea pe care o are societatea si de felul in care stie sa-si utilizeze angajatii si comenzile . Este legal astfel ca societatea sa iti reporteze orele ''pe minus'' de pe o luna pe alta ??
Nu. Normele de lucru ar trebui cuprinse intr-un document emis de firma, poate fi chiar CIM, din care sa rezulte clar cum se pot realiza. De asemenea realizarea sau nerealizarea normei de lucru impusa trebui sa depinda doar de angajat.
In cazul in care angajatul nu isi realizeaza norma de lucru din vina angajatorului, acesta este obligat totusi sa-i plateasca salariul prev in CIM. In perioada de timp neutilizata, daca CIM este pe norma intreaga, angajatul va sta la sediul firmei, sau in alt loc de stationare, astfel incat sa fie la dispozitia firmei cele 8 ore.
Norma de muncă se exprimă, în funcţie de caracteristicile procesului de producţie sau de alte activităţi ce se normează, sub formă de norme de timp, norme de producţie, norme de personal, sferă de atribuţii sau sub alte forme corespunzătoare specificului fiecărei activităţi.
Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.
Pontaj angajati
bb.steel.at
daca un angajat in constructii ( norma intreaga 8/40 ) are salariu fix dar in urma pontajului nu cumuleaza orele necesare ( din cauza conditiilor meteo , ... (vezi toată discuția)