avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Banca si contracte intre alte persoane juridice
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Banca si contracte intre alte persoane juridice

Subiect: Banca este interesata de contractele clientilor
Buna ziua,
Sunt contabila la firma si banca cere un contract pentru o plata facuta de cateva luni. Contractul a fost incheiat intre Doua persoane juridice, facturile sunt din anul trecut si din anul curent, plata a fost facut in termen, iar banca cere acum contractele incheiate intre cele Doua persoane juridice. Intrebarea mea este daca acest lucru este legal? Firma este obligata sa prezinte contractul incheiat?

Va multumesc,

Anda
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 13:25, 19 Noiembrie 2013
Cereti banca o explicatie dpdv juridic. De ce au nevoie de contract? Pentru asta spun ei?

Am aflat ca banca poate cere documente justificatieve in anumite cazuri conform prevederile din Regulament 7 sau 9 (BNR) sau conform Legea 656/2002 (se aplica in mod normal doar in caz de suspiciune de spalarea baniilor).

Din punctul meu de vedere (de bun simt si de logica) banca nu trebuie sa aiba nicio treaba cu continutul contractelor intre 2 persoane juridice. Mai bine sa spuneti banca ca documentele sunt strict confidentiale!

Daca banca nu este de acord cu motivul dvs pentru a refuza trimiterea contractului, trimiteti un NDA (Non Disclosure Agreement) de 50 de pagini in limba Engleza, si insistati ca sa fie semnata de presedintele bancii , vice presedinte (IMM), Director Juridic, Director de Sucursala

Motivul dvs pentru a cere un astfel de document sa fie semnat de conducerea bancii ? Regulile dvs interne!!!

De foarte multe ori banciile fac un abuz pe partea de cererea documentelor (conform asa zise ”reguli interne” sau ”regulemente BNR” ) dar nu trebuie sa uitati ca nu doar banca are drept sa impune ”reguli” de business , si dvs in calitata de persoane juridica!

Cereti o explicatie sau sa faceti un mic scandal cu ofiterul bancar, si cred eu, veti fi lasati in pace!



Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2013
Stefan021, utilizator
Foarte tare faza aia cu NDA . De cand o politica interna a unui SRL schimba prevederile legale? Daca in banca anumite persoane au mandat sa reprezinte banci, se poate da SRL-ul peste cap si nu va semna conducerea bancii. De ce considerati citirea unui document in engleza ar fi o problema intr-o banca? Nu e vb de un CAP sau aprozar.
Politica de cunoastere a clientelei si prevenirea spalarii banilor impune masurile respective. Trebuie prezentat acel contract pentru a se dovedi temeiul juridic al platilor efectuate din contul SRL-ului. Banca este obligata sa pastreze confidentialitatea.
In primul rand legiile si regulementele BNR sunt interpretabile in anumite cazuri.

Este mentionat in Legea 656/2002 si Regulamente BNR ca banciile pot cere ”documente justificative”. Nu scrie alb pe negru ”copie dupa contract intre 2 persoane juridice”.

Daca eu (ca SRL) consider ca cererea bancii este nejustificata (conform interpretarea mea dpdv juridic) eu pot s-o refuz.

Banca nu are singurul drept de a interpreta legiile (in cazul in care am o relatatie contractuale si comerciale cu banca respectiva!)

In orice caz banca trebuie sa aiba motive intemeiate conform prevederilor legale pentru a cere anumite documente justificative si eu (SRL-ul) am drept sa nu fiu de acord.

Din punctul meu de vedere opina dvs ”trebuie prezentat acel contract” nu este valida!
Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2013
Stefan021, utilizator
Evident ca SRl-ul isi poate umfla muschiuletii si poate refuza. In acest caz se face o raportare la spalare de bani si Autoritatea va efectua un control. Daca nu prezinti un contract, inseamna ca ai ceva de ascuns.
Banca nu face decat sa isi indeplineasca o obligatie legala, aceea de a efectua verificarile necesare.
in plus, sa fiti sigur ca nicio tranzactie ulterioara nu se va mai efectua prin conturile clientului respectiv decat daca in prealabil sunt prezentate documente justificative.

Cat despre motive intemeiate, mai intemeiate decat o dispozitie legala expresa nu cred ca pot fi altele.
Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2013
ContSters214341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz incasare rata pentru refuz copiere carte identitate elena84 elena84 Am fost la banca pt depunerea sumei lunare conform uni acord de plata la un dosar de executare.Dupa ce mi-au fost incasati banii si chitanta emisa,casierita ... (vezi toată discuția)
O banca solicita copie ci pentru fiecare client care depune orice suma intr-un cont tert, cat de legala este aceasta practica? floraur floraur De cate ori ajung la ING, ma lovesc de aceasta practica pacatoasa. Nu am avut niciodata nicio tangenta cu aceasta banca, insa, de fiecare data mi se solicita ... (vezi toată discuția)
Incasari numerar valuta STEFAN ALINA STEFAN ALINA Societatea factureaza produs finit catre un client UE, acesta vine in Romania sa ridice marfa si achita numerar factura in valuta. Pot incasa numerar valuta de ... (vezi toată discuția)