avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Refuz incasare rata pentru refuz copiere carte ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Refuz incasare rata pentru refuz copiere carte identitate

Am fost la banca pt depunerea sumei lunare conform uni acord de plata la un dosar de executare.Dupa ce mi-au fost incasati banii si chitanta emisa,casierita imi mai cere odata buletinul pt a-mi face o copie xerox sub pretexul ca este posibil ca unele conturi sa fie suspectate de spalare de bani.Eu bineinteles ca am refuzat,este absurd din moment ce pe chitanta emisa exista CNP-ul deponentului cat si numarul de dosar pt care s-a efectuat plata.Tot acest lucru a dus bineinteles la anularea chitantei in modul urmator:Casierita a scris pe chitanta ""anulat, incasare gresita""si ma punea sa semnez.
Intrebarea mea este acum,este normal si mai ales legal sa mi se refuze o plata doar pt ca nu vreau sa las copii xerox ale actului de identitate peste tot?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 12:43, 15 Ianuarie 2014
In circumstantele in care exista suspiciunea unei infractiuni,este temeinic si legal,sa va asumati raspunderea si sa dovediti respect si buna credinta pentru clarificarea situatiei respectiv a pune la dispozitie documentele solicitate
Refuzul de prezentare documente de identitate poate fi apreciat de catre autoritate drept lipsa de respect,rea vointa si neasumarea raspunderii de catre dv pentru clarificarea situatiei
Dupa cum am specificat in mesajul initial, mi-a fost cerut din nou buletinul pt a efectua o copie xerox.Le trebuie acordul meu pt acest lucru, iar daca anumite conturi bancare sunt suspecte de diverse ilegalitati, ar trebui sa isi indrepte atentia spre titular initial, se ingheata contul si sunt o sumedenie de proceduri.
Doamna mai intai mi-a incasat banii, emis chitanta cu datele de pe buletin si tot ce avea nevoie, dupa care s-a trezit ca ii trebuie o copie a actului meu de identitate.Orice unitate bancara trebuie sa imi dea un formular de completat prin care imi dau acceptul sa se faca acel xerox si sa se foloseasca de datele mele personale.
Deci, nu este vorba nici pe departe de refuzul in a ma legitima.
Sunteti informata gresit.
Faptul ca vi se face o copie xerox nu inseamna stocare de date cu caracter personal. Nu au nevoie de niciun acord, nu va prelucreaza datele.
banca isi indeplineste o obligatie legala, efectueaza operatiuni de cunoastere a clientelei, legea prevenirii si sanctionarii spalarii banilor si regulamentele BNR obliga bancile sa faca aceste operatiuni.

Nu stiu unde ati citit dvs ceea ce afirmati mai sus, dar este gresit ceea ce credeti.

Evident ca daca nu ati fost de acord cu copia, banca a refuzat sa faca plata solicitata de dvs. Banca este un comerciant, ca sa intri in relatii de afaceri cu un comerciant trebuie sa accepti ceea ce cere acel comerciant. nu accepti, nu ai relatie de afaceri, este extrem de simplu.


oentru informarea corecta a dvs, va citez din norma de aplicare a legii 656/2002

Art. 4. - (1) Persoanele prevăzute la art. 8 din Legea nr. 656/2002 au obligaţia de a aplica măsurile-standard de cunoaştere a clientelei în următoarele situaţii: a) la stabilirea unei relaţii de afaceri;(...)
(3) Persoanele prevăzute la art. 8 din Legea nr. 656/2002 vor aplica măsurile-standard de cunoaştere a clientelei tuturor clienţilor noi, precum şi, cât mai curând posibil, în funcţie de risc, în cazul tuturor clienţilor existenţi. ()
Art. 5. - (1) Măsurile-standard de cunoaştere a clientelei sunt: a) identificarea clientului şi verificarea identităţii acestuia pe bază de documente şi, după caz, de informaţii obţinute din surse de încredere independente; ()
Datele de identificare a clienţilor vor cuprinde cel puţin: a) în cazul persoanelor fizice - datele de stare civilă menţionate în documentele de identitate prevăzute de lege; ()

Atunci când persoanele prevăzute la art. 8 din Legea nr. 656/2002 nu pot aplica prevederile alin. 1 lit. a)-c), acestea au obligaţia, după caz, de a nu efectua tranzacţia, ()

Ar. 6. - (1) Persoanele prevăzute la art. 8 din Legea nr. 656/2002 pot utiliza, în scopul aplicării măsurilor-standard de cunoaştere a clientelei prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a)-c), : copii ale documentelor pe baza cărora s-au realizat identificarea şi verificarea identităţii clientului şi, după caz, a beneficiarului real vor fi transmise imediat de terţa parte din

Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
ContSters214341, utilizator
Multumesc!
Partea cu acordul pentru copia xerox, de fiecare data, la diverse banci, mi s-a inmanat un formular prin care imi dau acceptul!Nu vorbesc din carti sau auzite.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
elena84, utilizator
De acord cu dumneavoastra ca trebuie sa vi se ceara acordul acolo unde deschideti cont si/sau luati un credit. Acolo vi se prelucreaza datele.
Din punctul meu de vedere arhivarea unei copii de CI nu este prelucrare de date cu caracter personal, de aceea nu au nevoie de acord.
Poate ma insel, nu detin adevarul absolut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O banca solicita copie ci pentru fiecare client care depune orice suma intr-un cont tert, cat de legala este aceasta practica? floraur floraur De cate ori ajung la ING, ma lovesc de aceasta practica pacatoasa. Nu am avut niciodata nicio tangenta cu aceasta banca, insa, de fiecare data mi se solicita ... (vezi toată discuția)
Legalitate solicitare copie act identitate la banca muresans muresans Poate cineva sa-mi spuna ,va rog, in baza carei legi sunt obligat ca la achitarea unei facturi la ghiseul unei banci sa prezint actul de identitate de ... (vezi toată discuția)
Legal sau ilegal? actualizarea datelor online prin copie bi si selfie mitachealina mitachealina Buna, Poate cineva sa ma lamureasca in baza carei legi o institutie bancara poate cere actualizarea datelor online prin incarcarea unei poze a actului de ... (vezi toată discuția)