M-am intors la serviciu cand copilul a implinit 11 luni, iar sotul a intrat pentru a 12-a luna in CCC.
Imi voi depune dosarul pentru suplimentul de insertie pana la implinirea varstei de 1 an a copilului; este adevarat ca pe toata perioada de acordare (1-2 ani copil), nu am voie sa-mi iau:
- condediu medical pentru copil,
- concediu medical personal
- sau concediu fara plata?
este adevarat ca acestea duc la pierderea dreptului la stimulent?
1. Pe perioada cat beneificati de stimulentul de insertie puteti sa aveti concedii medicale (fie pentru copil fie pentru dvs.).
- In aceste conditii indemnizatia de concediu medical este asimilata veniturilor din salarii.
2. - In schimb nu puteti avea concediu fara plata deoarece stimulentul de insertie se acorda numai daca aveti venituri din salarii.
- Daca veti avea nevoie, totusi, de concediu fara plata pe perioada acestuia se suspenda plata stimulentului de insertie care se va relua dupa incetarea concediului fara plata.
3. - In [perioada cat beneficiati de stimulentul de insertie puteti solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani dar la incetarea acestuia (daca se intampla inainte de a implini copil 2 ani) nu veti mai putea beneficia in continuare de stimulentul de insertie.
- Perioada de concediu fara plata pentru cresterea copilului este stagiu de cotizare la pensie, este vechime in munca si in specialitate sie ste stagiu asimilat pentru pensie si sanatate.
- Daca optati pentru concediu fara plata pentru cresterea copilului trebuie sa anuntati in scris Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala ca sa plateasca contributia la sanatate pentru dvs.
4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Se poate acorda stimulentul de inserţie pe perioadele în care persoana beneficiară se află în concediu medical, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, alte tipuri de concedii medicale acordate în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare?
Solutie: Pe perioada concediilor medicale, concediilor pentru îngrijirea copilului bolnav sau altor tipuri de concedii reglementate de OUG nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, deoarece în aceste perioade sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, respectiv venituri din salarii, activităţi independente sau agricole, persoana poate beneficia de stimulentul de inserţie.
Stimulent insertie
ionidon
Buna ziua! Va prezint următoarea situație: mă aflu in concediu crestere copil pentru un an. Copilul urmează să împlinească această vârstă pe 3 iulie, ... (vezi toată discuția)