avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Despre experti judiciari suspecti de erori ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Despre experti judiciari suspecti de erori profesionale intentionate

unde pot fi denuntati expertii judiciari suspectati de erori profesionale intentionate prejudiciind cu buna stiinta una din parti ?
[EDITAT].
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:24, 2 Decembrie 2013
puteti formula o sesizare la biroul local de expertiza din care face parte expertul sau puteti formula o plangere penala daca aveti argumente suficiente.
In primul rand trebuie sa faceti obiectiuni la care raportul de expertiza intocmit de respectivul expert. In aceste obiectiuni trebuie sa arati concret care sunt erorile din raportul de expertiza, aratand totodata care ete, dupa parerea dvs., solutia corecta. O obiectiune de tipul "Nu sunt de acord cu..." fara o argumentare tehnico-stiintifica nu are nicio valoare.
Nu s-a specificat la ce fel de erori se refera utilizatorul care a postat aceasta discutie. Utilizatorul nu si-a specificat profesia, ci numai faptul ca este pensionar. Daca profesia (inclusiv specialitatea) nu coincide cu specializarea in care s-a efectuat expertiza utilizatorul nu are dreptul sa faca asemenea afirmatii calomnioase.
Din expeienta mea de peste 40 de ani in domeniul expertizelor judiciare am constatat ca expertii cunosc unele notiuni pe care o persoana care are aceeasi profesie si aceeasi specialitate nu le cunoaste pentru in activitatea sa nu a avut nevoie de ele.
Puteti proceda in modul in care v-au sfatuit colegii de forum, dar sa fiti foarte atent deoarece in cazul in care nu aveti argumente si contrasolutii "beton" puteti fi acuzat de calomnie.
Decizia in ceea ce priveste modul de actionare va apartine.
ing. Ioan Ciobanu
Cand formulati obiectiuni la raportul de expertiza este bine sa anexati documente care va sustin punctul de vedere. Instanta de judecata va analiza obiectiunile formulate, precum si documentele prezentate de dvs. si in cunostinta de cauza va da o hotarare.
In cazul in care faceti plangere penala la parchet impotriva expertului trebuie sa depuneti documente solide care va sustin punctul de vedere.
Biroul local pentru expertize tehnice judiciare nu are atributii legate de stabilirea si sanctionarea abaterilor savarsite de catre experti/ specialisti tehnici judiciari.
Biroul central pentru expertize tehnice judiciare (BCETJ) din cadrul MJ are atributii conform prevederilor OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, mentionate la:
-art.32 lit.j) exercita atributiile prevazute in prezenta ordonanta privind stabilirea si sanctionarea abaterilor savarsite de catre expertii tehnici judiciari.
-art.35 al.(1) Expertilor tehnici judiciari vinovati de abateri comise in exercitarea activitatii de expert li se pot aplica de catre BCETJ, in raport cu gravitatea abaterii savarsite, urmatoarele sanctiuni disciplinare:
a) avertisment scris,
b) suspendarea dreptului de a efectua expertize tehnice judiciare pe o perioada cuprinsa intre 3 luni si 1 an,
c) retragerea calitatii de expert tehnic judiciar.
al.(2) In situatia in care impotriva expertului tehnic judiciar s-a pus in miscare actiunea penala pentru o infractiune care aduce atingere prestigiului profesiei, se dispune suspendarea dreptului de a efectua expertize tehnice pana la solutionarea definitiva a cauzei.
gigipopa a scris:


Biroul central pentru expertize tehnice judiciare (BCETJ) din cadrul MJ are atributii conform prevederilor OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, mentionate la:
-art.32 lit.j) exercita atributiile prevazute in prezenta ordonanta privind stabilirea si sanctionarea abaterilor savarsite de catre expertii tehnici judiciari.
-art.35 al.(1) Expertilor tehnici judiciari vinovati de abateri comise in exercitarea activitatii de expert li se pot aplica de catre BCETJ, in raport cu gravitatea abaterii savarsite, urmatoarele sanctiuni disciplinare:
a) avertisment scris,
b) suspendarea dreptului de a efectua expertize tehnice judiciare pe o perioada cuprinsa intre 3 luni si 1 an,
c) retragerea calitatii de expert tehnic judiciar.


In intelesul spiritului si al textului OG nr.2/2000, termenul "abateri" se refera strict la nerespectarea si/sau nerespectarea prevederilor ordonantei in sine si nici decum la continutul profesional al expertizei judiciare.
Un functionar al MJ nu are nici cum si nici temei legal sa se pronunte asupra opiniilor profesionale ale expertului judiciar.
De aceea, alte profesii liberale, mai unite si mai active, au organisme proprii profesiei, specializate in controlul profesional (vezi CECAR, ANEVAR, UNPIR).
Singura cale existenta in prezent de a contesta corectitudinea profesionala unei expertize judiciare este o alta expertiza (cu 3 experti, contra-expertiza, etc.) sau, in extremis, contestarea intr-o instanta penala, daca exista motive intemeiate si probe admisibile, pertinente si concludente.

Cu stima,
legalmgm

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2013
legalmgm, utilizator
legalmgm a scris: ".... De aceea, alte profesii liberale, mai unite si mai active, au organisme proprii profesiei, specializate in controlul profesional (vezi CECAR, ANEVAR, UNPIR).... "

In cadrul asociatiei poate fi o solutie pentru a se "recruta" experti competenti, dar numai MJ este organismul care poate autoriza/ suspenda dreptul de a face expertize tehnice judiciare (in conformitate cu prevederile actuale ale OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare). A fost postat pe site-ul MJ in urma cu cateva luni un proiect de modificare si completare a OG nr. 2/ 2000, proiect care a fost criticat, pe buna dreptate, atat de catre asociatiile profesionale de care amintiti cat si de experti/ specialisti tehnici judiciari neafiliati, motiv pentru care proiectul a fost retras si probabil se va reveni cu un proiect de lege, in concordanta cu spiritul de justitie.
In aceasta lege noua este foarte posibil si de altfel de dorit, ca asociatiile profesionale sa aiba posibilitatea suspendarii expertilor/ specialistilor tehnici judiciari.
In mesajul meu nu am mentionat ca Biroul central se poate pronunta asupra continutului profesional al unei expertize, ci doar ca poate aplica sanctiuni, daca este sesizat cu documente corespunzatoare (in speta - incheiere de sedinta in care instanta de judecata mentioneaza ca expertiza este gresita si/ sau dispune o contraexpertiza, iar ulterior admite concluziile contraexpertizei si respinge concluziile expertizei).

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara eronata! Maria2143 Maria2143 Buna seara! prezint o speta, un caz spre dezbatere, rog/ astept opinii: O expertiza judiciara efectuata printr-o ordonanta a Parchetului finalizata la ... (vezi toată discuția)
Despre expertul tehnic - verificare ContSters274651 ContSters274651 in cadrul unui proces, se solicita de catre parte, efectuarea unei expertize tehnice a unui imobil. Pana aici totul corect , doar ca expertul numit de instanta ... (vezi toată discuția)
Atributiile biroului central pentru expertize tehnice judiciare S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. Printre atributiile acestui Birou se numara si aceea de a actualiza anual lista expertilor tehnici judiciari. Stie cineva daca exista si un termen limita? Sau ... (vezi toată discuția)