Legea 263/2010
Art. 92. - Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Art. 89.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmas;
Art. 103
(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana. Pentru persoanele din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa de pensii sectoriala competenta, in functie de ultimul loc de munca.
H.G.257/2011
Art. 76
(1) Actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din lege sunt, dupa caz:
c) pentru pensia de urmas:
• cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 8);
• actele mentionate la lit. a), pentru cazurile in care sustinatorul decedat nu avea calitatea de pensionar;
• actele de stare civila ale urmasilor si ale reprezentantului legal, dupa caz (original si copie);
• decizia medicala asupra capacitatii de munca (original);
• decizia de pensie/talon de plata a pensiilor, pentru cazurile in care sustinatorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
• adeverinta de studii, in cazul urmasilor copii in varsta de peste 16 ani (original);
• actul doveditor al cauzei decesului, cu exceptia situatiilor in care sustinatorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
• copie FIAM, pentru decesul cauzat de accident de munca;
• copie BP2 si copie certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boala profesionala.
(2) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, vechimea in serviciu, respectiv veniturile realizate lunar, necesare determinarii stagiului de cotizare si punctajului lunar, pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, potrivit legii, in temeiul statelor de plata sau al altor documente doveditoare aflate in pastrarea structurilor militare/detinatoare de fonduri de arhiva.
Poate alege intre pensia propie sau 50% din cea de urmas.
Singura solutie este ca mama sa accepte 50% din pensia tatalui meu, sau sa ramana cu pensia ei?
Nu poate primi un ajutor de urmas?
Daca ramane cu pensia ei este jumatatea pensiei urmasului. In doi era mai usor de supravietuit decat unul singur cu 550 lei, cazul mamei. Au avut 58 de ani de casatorie.
Ar trebui sa mai existe un ajutor pentru cel ramas singur, dupa decesul consoartei.
Va multumesc, si astept un raspuns.