avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cont banca - mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cont banca - mostenire

Cand mi-am facut cont la banca, am semnat un contract care este la banca, eu nevand nici o hartie cu care sa pot sa dovedesc ca am cont acolo, in perioada aceea banca se numea si altfel (Finansbank). Idee e ca de cate ori merg sa depun bani pe baza buletinului mi-i baga in cont si imi da o hartie pt banii respectivi, in care sunt precizate, suma perioada pt care depun, dobanda si niste chestii legale. Nu am inteles insa ce se intampla cu banii din contul meu de depozit in cazul in care eu decedez. Precizez ca nu sunt casatorita, nu am copii, nu am frati, parintii mei traiesc. Deci banii mei din cont ar trebui sa revina parintilor, insa nelumurirea mea consta in faptul ca pe hartia aceea scrie "Mostenitorii deponentului pot dispune de fondurile depuse numai in baza certificatului de mostenitor, in care este prevazut in mod expres depozitul respectiv". Ce inseamna "in mod expres"? Daca eu nu las nici un testament scris (ca nu ii vad rostul) banii mei raman bancii? Si din moment ce eu nu am nici un act ca sa dovedesc ca am contul respectiv cu depozitele, cum o sa poata dovedi parintii mei ca eu am vreun cont deschis la banca?
Cel mai recent răspuns: andrea_u , utilizator 18:08, 10 Aprilie 2009
Este bine de stiut ca orice ar clauze ar impune banca ori alt comerciant - daca acestea sunt abuzive in raport cu consumatorul - nu vor avea efecte.

Prin "mod express" banca are in vedere mentionarea acestui depozit de bani in cuprinsul certificatului de mostenitor, lucru ce nu presupune dificultati in practica.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2009
o_mores, utilizator
andrea_u a scris:

Daca eu nu las nici un testament scris (ca nu ii vad rostul) banii mei raman bancii? Si din moment ce eu nu am nici un act ca sa dovedesc ca am contul respectiv cu depozitele, cum o sa poata dovedi parintii mei ca eu am vreun cont deschis la banca?

Parintii au cunostinta de existenta acestui depozit? Vor prezenta dovezile notarului si acesta le va trece in certificatul de mostenitor. In plus ii veti sfatui sa ceara notarului sa solicite informatii de la banci, in legatura cu sumele de bani existente in conturi apartinand bancii.

Mentiunea "in mod expres" nu este abuziva. Mostenitorii nu pot mosteni decat bunurile inscrise in certificatul de mostenitor. Daca afla ulterior de acest depozit pot cere un certificat de mostenitor suplimentar, facut special pentru acest depozit.
Multumesc mult pt raspuns, m-am mai linistit
L-a deschiderea oricarui cont se semneaza un contract. Banca este obligata sa va dea un exemplar, iar Dvs. nu plecati dupa ce ati semnat, orice, fara sa aveti un exemplar din respectiva hartie, daca tot ati semnat pe ea! Si pe hartiile pe care depuneti sumele de bani este trecut un nume, nr. de client la banca respectiva sau cont in care s-a facut viramentul. Pastrati bine fiecare hartie de depozit ! Urmariti exact sumele pe care le-ati depus, sau mai cereti din cand in cand, 1-2 ori pe an cate un extras de cont, sa vedeti care e situatia actuala a contului Dvs. de economii.
Intradevar daca se ajunge la mostenire, parintii mostenesc, dar trebuie sa stie de existenta contului.
Dupa parerea mea, banca nu va furniza date notarului, chiar daca eu zic ca ar cam fi obligata, mai degraba notarului sa de-a informatii, decat vre-unui mostenitor, care cine stie poate are interesul sa nu afle altii mostenitori, ... ...
Pentru o eventuala succesiune notarul trebuie sa stie de existenta contului, macar de un numar de cont si banca, filiala unde este deschis, chiar daca nu va avea suma exacta din cont, maxim ar putea stii sumele depuse, dar nu ar stii si dobanzile, dar includerea in certificatul de mostenitor a datelor despre cont si banca, ar terebui sa ajunga la banca, pentru a elibera mostenitorilor banii din cont!
andrea_u a scris:

Cand mi-am facut cont la banca, am semnat un contract care este la banca, eu nevand nici o hartie cu care sa pot sa dovedesc ca am cont acolo, in perioada aceea banca se numea si altfel (Finansbank). Idee e ca de cate ori merg sa depun bani pe baza buletinului mi-i baga in cont si imi da o hartie pt banii respectivi, in care sunt precizate, suma perioada pt care depun, dobanda si niste chestii legale. Nu am inteles insa ce se intampla cu banii din contul meu de depozit in cazul in care eu decedez. Precizez ca nu sunt casatorita, nu am copii, nu am frati, parintii mei traiesc. Deci banii mei din cont ar trebui sa revina parintilor, insa nelumurirea mea consta in faptul ca pe hartia aceea scrie "Mostenitorii deponentului pot dispune de fondurile depuse numai in baza certificatului de mostenitor, in care este prevazut in mod expres depozitul respectiv". Ce inseamna "in mod expres"? Daca eu nu las nici un testament scris (ca nu ii vad rostul) banii mei raman bancii? Si din moment ce eu nu am nici un act ca sa dovedesc ca am contul respectiv cu depozitele, cum o sa poata dovedi parintii mei ca eu am vreun cont deschis la banca?

Mostenitorii pot merge la un avocat daca au cunostiinta de existenta contului bancar.
O va rezolva avocatul.

Alte discuții în legătură

Probleme cu banca. Visco Visco Am folosit pt depozit de economii la banca, un cont deschis mai vechi, al carui titular era tatal meu, iar eu si mama mea, imputerniciti. Tatal meu a decedat, ... (vezi toată discuția)
Mostenire cont bancar simion lenuta simion lenuta Intrebare: Tatal meu a deschis un cont la banca [editat] unde sa i se vireze sumele de la [editat] fara sa puna pe nimeni imputernicit. Tatal meu a murit iar ... (vezi toată discuția)
Mostenitor - succesiune - conturi iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune INTREBARE: as dori (pe baza legala dar si pe baza experientei voastre practice) sa imi raspundeti cum trebuie sa procedez practic, pe etape si cu ce documente ... (vezi toată discuția)