avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune

Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca daca am centrala termica trebuie sa platesc. Dar nu mi-a convenit modalitatea de impartire a cheltuielilor. Cei care nu au centrala, nu au nici repartitoare , asa ca din totalul facturii la caldura care vine pe scara, ea de la sine putere aloca 30% din factura catre cheltuieli comune si imparte la toti locatarii...
1. Consider ca e extraordinar de mult 30%...Cum ar trebui facuta aceasta impartire?
2. In cheltuielile astea intra tevile care trec prin casa si tevile de la subsol..Avand in vedere ca in vara aceasta a izolat tevile de la subsol, presupun ca nu mai poate fi vorba de nici o incalzire a spatiului comun denumit subsol..si deci sa nu mai incarce facturile cu spatiul asta.. Daca le-a izolat, inseamna ca nu se doreste incalzirea acelui spatiu,nu? alte calorifere nu sunt in subsol.Am dreptate?
Scuzati-ma, am citit in graba si am ramas cu impresia ca aveti repartitoare pe scara.
In acest caz trebuie sa va faceti un regulament de repartizare a facturii de caldura.

Dar procentul ramane valabil in mod real (30%). Daca reusiti sa va impuneti vointa in fata celor fara CT, punandu-i pe ei sa plateasca mai mult, asta este o chestiune de "bucatarie interna", dar ar fi o hotarare la fel de arbitrara ca si acest 30%, in cazul in care nu este justificat prin nicio masuratoare la fata locului.
Deci inlocuiti un arbitrar cu alt arbitrar pe principiul legii junglei.
patrichi_stefan a scris:

suntem in scara cam 50% cu CT..daca la urmatoarea adunare generala care va fi probabil in ianuarie...reusesc sa strang mai multa prezenta in randurile celor cu CT, si propun ca procentul sa fie diminuat la 10%...e obligata admin sa puna in practiva aceasta hotararea ce va fi luata cu majoritate de voturi de catre locatari? fara a propune si o alta sedinta in cazul in care se intruneste numarul minim de participanti?


Va recomand sa cititi scurta povestire a lui Ion Creanga - Cinci paini.

In situatia in care 50% din proprietari sunteti debransati, consider ca procentul de 30% pentru spatiile comune si tevile verticale este ridicol de mic.

30% poate fi un procent bun intr-un bloc unde toti proprietarii sunt racordati la caldura.
In cazul dvs procentul ar trebui sa se apropie si poate chiar sa treaca de 50%.

Va atrag atentia asupra a 2 aspecte importante.

1. Faceti reechilibrarea hidraulica daca nu ati facut inca. Factura poate sa scada considerabil.

2. Orice hotarare ati lua in adunarea generala, orice procent ati stabili, acesta poate fi contestat. Un proprietar nemultumit poate sa conteste procentul stabilit, iar conducerea asociatiei trebuie sa masuri. Din punctul meu de vedere orice hotarare de acest gen este abuziva.
Procentul nu se stabileste de comun acord sau prin vot. El reiese din starea tehnica a instalatiei si poate fi stabilit numai pe considerente tehnice. In mod normal va trebuie o forma autorizata care sa faca inventarierea sistemului de incalzire si va stabili acest procent corect care sa nu dezavantajeze pe unii sau altii.


COMPLETARE

În ţări precum Germania, Austria, Franţa, Elveţia, Cehia, Slovacia, se aplică un procent de consum comun cuprins între 25 % şi 50 %, în condiţiile în care majoritatea condominiilor sunt izolate termic. Astfel, în Germania cota parte fixă pentru consumul comun este cuprinsă între 30 la sută şi 50 la sută, în Franţa între între 25 la sută şi 50 la sută, în Austria între 25 la sută şi 45 la sută, în Elveţia între 30 la sută şi 50 la sută, iar în Cehia între 40 şi 50 la sută.

In Romania a fost stabilit de ANRSC, temporar, la 30% (pentru lunile friguroase).

Si repet, pentru un bloc in care toti proprietarii sunt racordati la sistemul de incalzire.
Faptul ca dvs vreti micsorarea procentului e strigator la cer.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
grandanat, utilizator
Inventarierea suprafetelor radiante din interiorul codomeniului se va face luind in calcul si toate coloanele de distributie orizontale sau verticale aflate dupa contorul de bransament . La calculul suprarfetei echivalente termic ( SET - comun ) reprezentat de aceste coloane se va tine cont de faptul ca aceste coloane sunt sau nu izolate . Pentru calculul SET - comun nu se vor lua in calcul corpurile radiante aflate in proprietate comuna deconectate . La calculul SET - total se vor lua in calcul taote suprafetele radiante aflate in proprietate privata sau comuna conectate la retea .

Pentru codomeniile fara repartitoare cota parte procentuala comuna de energie termica pentru incalzire se va calcula cu formula ;

SET - comun x 100 / SET- total = _ % . Acest procent se va aplica la intreg consum de energie termica pentru n incalzire facturat pe o anumita perioada de consum .
La noi in asociatie s-a facut masuratori de catre firma furnizoare de energie termica si procentul este undeva la 25 % pt. cei debransati de la sistemul comun de incalzire .
Mentionez ca nu avem repartitoare de costuri pt. caldura .
Unele Asociatii au hotarat in A.G. procentul comun pentru calcul facturii de incalzire.:O

Pt. @gradanat

1 . Nu isi are rostul echilibrarea hidraulica pt. ca nu au repartitoare de costuri pt. incalzire . ( nu inchide nimeni caloriferul ca sa influenteze presiunea furnizata din codomeniu ) , nu cred ca isi vor permite ca asociatie sa cumpere astfel de vane .
2. La punctul doi sunt de acord cu tine .
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2013
BEN46, utilizator
@grandanat
Nu inteleg cum eu vi se pare dumneavoastra 30% un procent mic. Nu mi se pare normal nicicum sa platesc eu intr-o luna de iarna geroasa 90 de lei pt cheltuieli comune la 3 camere, si o persoana cu 2 fara centrala sa plateasca max 250 cu tot cu cheltuieli comune..
Au izolat tevile la subsol, si acuma pe prima factura scrie " incalzire subsol"...pai despre ce incalzire vorbim? nu sunt radiatoare, iar tevile sunt izolate..explicati-mi mie ce se incalzeste in situatia asta...

Va rog, explicati-mi care e procedura daca eu ma duc sa contest acei 30%. Ce inseamna ca administratorul trebuie sa ia masuri? ce masuri? ca e clar ca nu o va reduce ca vreau eu...Ce optiuni am ca sa pot reduce acel procent la incalzire? sau macar sa ma asigur ca e calculat corect, de o firma specializata, si nu de \"un program\" special asa cum spune administratorul ..
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
elga50, moderator
sa zicem ca inteleg oarecum, ca matematic, cu cati sunt mai putini bransati cu atat raportul tevi comune/ tevi totale este mai mare..si inteleg ca stand la bloc, e musai sa contribuim la toate cheltuielile cu incalzirea spatiilor comune. Frustrarea mea e legata de faptul ca nu se incalzeste absolut nimic...tevile le-a izolat adm tot pe banii locatarilor...si neavand repartitoare, noi cu centrale nu vom avea nici un beneficiu....poate doar ca va fi mai cald la cei care nu au centrala..dar sa ne scuteasca de fraza" incalzire subsol"...sau incalzire spatii comune, ca nu se incalzeste nimic...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza caldura la pausal? mihaelapohoata mihaelapohoata Buna seara, mai am o curiozitate legata de asociatia de proprietari. Cum se calculeaza conform legii in vigoare, caldura la pausal. Asociatia la care lucrez de ... (vezi toată discuția)