avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Donatie si sponsorizare
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Donatie si sponsorizare

Conform noului cod civil, donatia se incheie prin inscris autentic. Pentru orice contract de donatie trebuie mers la notar?

In cazul sponsorizarii fata de o persoana fizica, la ce se refra acet citat din lege: "orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, a carei activitate intr-unul dintre domeniile
prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre
o institutie publica, ce activeaza constant in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea." Ce inseamna ca este recunoscut? Prin ce act se face recunoasterea?
Cel mai recent răspuns: Liciu , utilizator 17:33, 10 Iunie 2015
Este un aspect destul de interpretabil. Va pot da un exemplu poate va ajuta: adeverinta pe care o obtine un artist de la o asociatie profesionala precum ca activeaza in acest domeniu (artisitic), un certificat de handicap care sa demonstreze ca persoana beneficiara este in categoria persoanelor vulnerabile social.
Conform Codului Civil, donatiile necesita contract autentic, dar cu exceptii. Conform art. 1011 alin,2 COd CIvil unele tipuri de donatie,l printre are si ”DANUL MANUAL” nu sunt supuse cerintei inscrisului autentic. Conform alin.4 di articolul mentionat, pot fi donate ca DAR MANUAL bunuri mobile corporeale cu valoare de pana la 25.000 lei, trebuind insa sa se remita efectiv ca transferul de proprietate sa aiba loc in mod valabil.
Pe chestiunea cu sponsorizarea v-a raspuns dl.Octavian Rusu. Confirm si eu ca nu exista norme specifice si deci nu se poate spune clar ca in felul X e corect si in felul Y gresit...
legiONG a scris:

Este un aspect destul de interpretabil. Va pot da un exemplu poate va ajuta: adeverinta pe care o obtine un artist de la o asociatie profesionala precum ca activeaza in acest domeniu (artisitic)

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca este posibil ca acelasi ONG:
1. sa recunoasca in prima faza o persoana in domeniul artistic printr-un certificat emis de asociatia insasi fara vreo recunoastere nationala/internationala de vreo institutie, sa fie doar o conventie scrisa stabilita (de exemplu, o diploma printata, stampilata si semnata) de membrii ONG-ului.
2. in a doua faza sa colaboreze cu persoana recunoscuta in cadrul unui proiect realizat de ONG care presupune, printre altele, si sponsorizarea persoanei respective cu o anumita suma de bani.

Va multumesc frumos!
radumititean a scris:

Conform Codului Civil, donatiile necesita contract autentic, dar cu exceptii. Conform art. 1011 alin,2 COd CIvil unele tipuri de donatie,l printre are si ”DANUL MANUAL” nu sunt supuse cerintei inscrisului autentic. Conform alin.4 di articolul mentionat, pot fi donate ca DAR MANUAL bunuri mobile corporeale cu valoare de pana la 25.000 lei, trebuind insa sa se remita efectiv ca transferul de proprietate sa aiba loc in mod valabil.
Pe chestiunea cu sponsorizarea v-a raspuns dl.Octavian Rusu. Confirm si eu ca nu exista norme specifice si deci nu se poate spune clar ca in felul X e corect si in felul Y gresit...

Va rog sa-mi spuneti daca este posibil ca un ONG sa ofere un dar manual reprezentand o suma de bani mai mica de 25.000 lei unei persoane fizice. In acest caz, se poate face un proces verbal de predare-primire in care sa se mentioneze ca banii au fost donati ca dar manual persoanei in cauza?
Aceasta suma de 25.000 lei este considerata per tranzactie sau pot face sa spunem 3 daruri manuale separate, fiecare a cate 20.000 lei?
Banii din conturile bancare sunt considerati bunuri mobile materiale?

Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatiile online catre ong-uri Traian Cosma Traian Cosma Buna ziua. As dori sa (imi) clarific chestiunea donatiilor online catre ONG-uri, mai exact in ce baza legala se fac acestea avand in vedere ca legea specifica ... (vezi toată discuția)
Contracte sponsorizare adrianatereza adrianatereza Avem o asociatie non-profit ce are drept scop ajutorarea persoanelor in nevoie. Bugetul este constituit din donatiile membrilor și sponsorizări de la ... (vezi toată discuția)
Documente justificative donatii / sponsorizari ong Neaculica Neaculica Pana acum nimeni nu m-a lamurit concret si fara dubii lucrurile de mai jos. Am discutat cu contabili experti, cu juristi, cu alte ONG-uri, am studiat ... (vezi toată discuția)