avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Donatiile online catre ONG-uri
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Donatiile online catre ONG-uri

Buna ziua. As dori sa (imi) clarific chestiunea donatiilor online catre ONG-uri, mai exact in ce baza legala se fac acestea avand in vedere ca legea specifica obligativitatea unui act notarial pt a le recunoaste oficial cea ce este imposibil de facut cu fiecare persoana care iti doneaza, cand acestea sunt in numar foarte mare si/sau se afla in afara tarii.


"Donația se încheie prin înscris autentic, sub sancțiunea nulității absolute."

Art. 1011 din Codul Civil: [ link extern ]


La o simpla cautare pe google vom gasi o multitudine de ong-uri catre care se poate dona prin transfer bancar sau prin Paypal in mai putin de un minut fara necesitatea altor formalitati.

In ce mod deci procedeaza aceste organizatii?

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2020
Traian Cosma, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 21:51, 3 Martie 2021
Pentru predarea catre persoane fizice a bunurilor se pot incheia fie acte de donatie fie procese verbale de predare primire.

Donatia este contractul prin care, cu intentia de a gratifica, o parte, numita donator, dispune in mod irevocabil de un bun in favoarea celeilalte parti, numita donatar.

Potrivit prevederilor Codului Civil donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute.


Nu este necesara incheierea unui contract de donatie pentru donatiile indirecte, cele deghizate si darurile manuale.

Bunurile mobile corporale cu o valoare de pana la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.

Darul manual se incheie valabil prin acordul de vointa al partilor, insotit de transmiterea bunului.

Chiar daca acordul de vointa se considera perfectat in momentul transmiterii bunului ce face obiectul darului manual, legea cere pentru dovedirea acestuia existenta unei dovezi scrise, avand in vedere ca cel care a primit este posesor si beneficiaza de prezumtia de posesie asupra unui bun mobil.

Pentru bunuri a caror valoare este mai mica de 25.000 lei

pentru certificarea predarii, respectiv a primirii bunurilor ce fac obiectul donatiei se incheie un proces verbal de predare - primire, in care se specifica natura, cantitatea si valoarea bunurilor ce fac obiectul donatiei.

pentru transportul, livrarea bunurilor si descarcarea de gestiune a organizatiei ce realizeaza donatia se intocmeste Avizul de expeditie a marfurilor.

Avizul de insotire a marfurilor se intocmeste potrivit prevederilor Ordinului ministrului economiei si finantelor publice nr. 3512/2008, cu completarile ulterioare.
Din acel alineat reiese ca doar bunurile mobile corporale (adica obiecte sau bancnote) sunt considerate dar manual, iar in cazul banilor pe suport electronic transferati online ce se incadreaza la bunuri mobile incorporale / necorporale (ceva deci imaterial), acest din urma tip de bun nu este mentionat in textul legii discutate.

Luand asta in considerare, nu rezulta in ce mod se poate incadra respectivul transfer la categoria dar manual.



Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2020
Traian Cosma, utilizator
Avand in vedere ca intrebarea nu a primit inca un raspuns edificator, am readus aceasta discutie in atentia dumneavoastra.
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2020
Traian Cosma, utilizator
definitia darului manual nu trebuie interpretata literal ci istoric si teleologic si logic. Nu se refera doar la bunuri corporeale, ci ideea este de a exista material traditiunea bunului, caci donatia, ca si imprumutul sau comodatul sunt contracte reale. Or, daca faci tansfer bancar, suma e consemnata in documentele bancare ca a trecut din contul donatorului in al donatarului, nu e o simpla creanta / promisiune, astfel ca a avut loc traditiunea bunului in sensul definitiei darului manual, astfel ca la sume sub 25,ooo lei nu e nevoie de contract autentic si de fapt nu e nevie de niciun contract daca donatorul nu insista. E suficient ordinul de plata care transfera suma si in explicatiile privind ce reprezinta suma sa se scrie "donatie".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer bancar zaqk zaqk Buna ziua, Daca socrii vor sa imi faca un transfer bancar cu o suma de bani (60 000 de euro), avans pentru achizitionarea unei locuinte, pe banii aceia ... (vezi toată discuția)
Cum este aplicat pragul de 25.000 la donații? pe o anumită ... radan8 radan8 Cum este aplicat pragul de 25.000 la donații? Pe o anumită perioadă de timp (e.g. pe an/lună) sau pe tranzacție? De la o anumită persoană sau 25.000 / ... (vezi toată discuția)
Cum renunti la o donatie de bunuri mobile alexandru17 alexandru17 Buna ziua, ma poate cineva ajuta la un model de renuntare la o donatie de bunuri mobile? in speta Obiectul contractului este transmiterea de catre donator cu ... (vezi toată discuția)