avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce documente sunt necesare a fi intocmite cand ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce documente sunt necesare a fi intocmite cand incredintezi copilul cuiva cat timp esti plecat in strainatate

O prietena pleaca in strainatate la fiica ei cea mare, pentru 6 luni de zile si vrea sa imi lase mie in grija pe fiica cea mica de 11 ani. Ce acte trebuie sa intocmesca inainte de plecare, pentru ca rudele in care nu are incredere sa isi lase fiica, sa nu o atace in instanta pentru parasire de domiciliu sau alta forma de atac juridic care sa ii produca neplaceri. Precizez ca nu are incredere in acele rude si nici fata nu vrea sa ramama la ele. Pot sa am eu grija de fata prietenei in tot acest timp ? Poate pleca ea linistita sa isi ajute fiica cea mare ?
Cel mai recent răspuns: carro , utilizator 19:21, 13 Noiembrie 2013
Va poate numi curator.
Ce pasi trebuie sa urmeze ca sa indeplineasca acesta, adica sa ma numesca pe mine CURATOR. Precizez faptul ca sotul prietenei este decedat.
Se poate institui tutela.



Tutela minorului se instituie atunci cand ambii parinti sunt, dupa caz, decedati, necunoscuti, decazuti din exercitiul drepturilor parintesti sau li s-a aplicat pedeapsa penala a interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie judecatoreasca, disparuti ori declarati judecatoreste morti, precum si in cazul in care, la incetarea adoptiei, instanta hotaraste ca este in interesul minorului instituirea unei tutele. ( art 110 NCC)


Desemnarea tutorelui de către părinte
(1) Părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi.

(2) Desemnarea făcută de părintele care în momentul morţii era decăzut din drepturile părinteşti sau pus sub interdicţie judecătorească este lipsită de efecte.

(3) Desemnarea făcută în condiţiile prezentului articol poate fi revocată oricând de către părinte, chiar şi printr-un înscris sub semnătură privată.

(4) Înscrisul prin care se revocă persoana desemnată pentru a fi numită tutore se va înscrie în registrul prevăzut la Art. 1046 sau la Art. 2033, după caz.
(5) notarul public sau instanţa de tutelă, după caz, are obligaţia să verifice la registrele prevăzute la alin. (4) dacă persoana desemnată pentru a fi tutore nu a fost revocată.

Maica-sa e in viata, nu e decazuta nici din drepturi si nici necunoscuta. Poate desemna un tutore pt mai tarziu, daca saraca moare cat copilul e minor.
Nu se pune acum in discutie tutela.
Sotul acesteia a decedat.


Art. 114

Desemnarea tutorelui de către părinte

(1) Părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi.


Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Act de incuviintare tutela cica elena cica elena Ce trebuie sa fac pentru a primi tutela unui nepot cat maica sa e plecata in strainatate?Copilul nu are decat mama.Daca se poate sa imi spuneti ce acte imi ... (vezi toată discuția)
Moștenirea copilului minor rezultat din concubinaj. poate fi desemnată tutore/curator o altă persoană decât tatăl? Cheia Cheia Buna ziua, Sa luam cazul a doi parinti necasatoriti, cu un copil minor aflat in ingrijirea mamei. Doar mama detine avere. In cazul decesului mamei, am ... (vezi toată discuția)
Tutela danielapv danielapv Sunt tutorele fiicei mele, bolnava pshic.Ce trebuie sa fac ca in cazul decesului meu sa fie desemnata tutore persoana pe care noi o dorim.Daca aceasta este ... (vezi toată discuția)