avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce documente sunt necesare a fi intocmite cand ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce documente sunt necesare a fi intocmite cand incredintezi copilul cuiva cat timp esti plecat in strainatate

O prietena pleaca in strainatate la fiica ei cea mare, pentru 6 luni de zile si vrea sa imi lase mie in grija pe fiica cea mica de 11 ani. Ce acte trebuie sa intocmesca inainte de plecare, pentru ca rudele in care nu are incredere sa isi lase fiica, sa nu o atace in instanta pentru parasire de domiciliu sau alta forma de atac juridic care sa ii produca neplaceri. Precizez ca nu are incredere in acele rude si nici fata nu vrea sa ramama la ele. Pot sa am eu grija de fata prietenei in tot acest timp ? Poate pleca ea linistita sa isi ajute fiica cea mare ?
Cel mai recent răspuns: carro , utilizator 19:21, 13 Noiembrie 2013
Pai tocmai ca numai el, ea nu are de gand. Nu e rau sa il desemneze de acum, poate va fi cazul ca nu se stie ce aduce ceasul, insa in niciun caz nu se va institui tutela acum cat mama nu se afla in cazurile scrise si in ce ati citat de altfel, adica asta..
Tutela minorului se instituie atunci cand ambii parinti sunt, dupa caz, decedati, necunoscuti, decazuti din exercitiul drepturilor parintesti sau li s-a aplicat pedeapsa penala a interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie judecatoreasca, disparuti ori declarati judecatoreste morti,

Carro, mama trebuie sa anunte autoritatile, extras din legea 272/2004 asa cum a fost ea modificata.

Protectia copilului cu parinti plecati la munca in strainatate

Articolul 97 ind. 1
(1) Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
(2) Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.
(3) Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi.

Articolul 97 ind. 2
(1) Persoana desemnata conform art. 97 ind. 1 alin. (2) trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
(2) Serviciile publice de asistenta sociala organizate la nivelul municipiilor, oraselor, comunelor asigura persoanelor desemnate consiliere si informare cu privire la raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului pe o perioada de 6 luni.
(3) Instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei parintilor, dar nu mai mult de un an, catre persoana desemnata potrivit art. 97 ind. 1 alin. (3).

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
Prietena mea pleaca doar pentru 6 luni. Vrea doar sa isi ajute si fica cea mare care e casatorita acolo si naste primul copil. Vrea sa stea cu copilul acesteia doar 6 luni , ca ea sa nu isi piarda serviciul. Isi iubeste ambele fiice si nu vrea sa faca nici un pas gresit care sa ii puna in pericol pe niciuna din ficele ei. Fata mica e la scoala si vrea sa merga in continuare la aceasi scoala. Trebuie sa plece in decembrie si nu vrea sa sufere cu nimic nici fata cea mica pentru lipsa ei si vrea sa poata sa o ajute si pe cealalta fiica, acum cand are nevoie de mama ei.
Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de incuviintare tutela cica elena cica elena Ce trebuie sa fac pentru a primi tutela unui nepot cat maica sa e plecata in strainatate?Copilul nu are decat mama.Daca se poate sa imi spuneti ce acte imi ... (vezi toată discuția)
Moștenirea copilului minor rezultat din concubinaj. poate fi desemnată tutore/curator o altă persoană decât tatăl? Cheia Cheia Buna ziua, Sa luam cazul a doi parinti necasatoriti, cu un copil minor aflat in ingrijirea mamei. Doar mama detine avere. In cazul decesului mamei, am ... (vezi toată discuția)
Tutela danielapv danielapv Sunt tutorele fiicei mele, bolnava pshic.Ce trebuie sa fac ca in cazul decesului meu sa fie desemnata tutore persoana pe care noi o dorim.Daca aceasta este ... (vezi toată discuția)