In urma unui partaj voluntar al mostenirii lasata de parinti, cei trei fii au mostenit niste terenuri pe care le-au impartit in mod egal si o casa cu teren intravilan afferent, in total de 1500m ramasa in indiviziune de 1/3 fiecare. Cum se poate imparti mostenirea ramasa ( casa cu terenul, pastrat pana in acest moment in comun)? De catre cine si cand trebuie inceputa actiunea de partaj ?
Multumesc anticipat !
Oricînd, dacă nu a intervenit o convenţie privind păstrarea stării de indiviziune. ªi de oricare dintre coproprietari.
Partajul se poate face în natură, prin crearea unor loturi (dacă este posibil), prin atribuirea în întregime unuia dintre coproprietari (cu obligaţia de a plăti sulta) sau prin vînzarea bunului şi împărţirea preţului.
Partajul se poate realiza pe cale amiabilă (la notar) sau prin instanţă (dacă coproprietarii nu se înţeleg).
Nu exista nici o conventie. Exista doar o fraza in finalul actului de partaj voluntar in care este specificat faptul ca imobilul (casa) si cu terenul afferent de 1500mp raman in indiziune egala de 1/3 fiecaruia.
Partajul pe cale amiabila este de preferat, dar daca unul din fii deschide actiunea in instanta, fara sa ne anunte, vom primi citatie acasa de la judecatoria respectiva (intreb pentru ca nu locuim toti in aceiasi localitate) sau trebuie sa ne informeze cel care deschide actiunea?