avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubire mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubire mostenitor

Socrii au fost ingrijiti de catre sotul meu pana cand au decedat . Fratele lui a dat scris (din pacate nu la notar) ca nu are pretentii la casa.Deci toate cheltuielile cu cei batrani (intretinerea lor , inmormantarea , pomenile etc) au fost suportate de sotul meu. Casatorindu-ne ne-am mutat in casa batraneasca in care am investit cca 11.000 E. Fratele ne cere acum (la 23 de ani de cand a parasit casa si parintii) jumatatea ce i se cuvine. Conform evaluatorului ar trebui sa ii dam 15.000 E. Vrea banii acestia AZI sau daca nu , ne ameninta ca vine si se instaleaza la noi. Casa are 2 cam. de chirpici in care locuim 2 adulti si 2 copii. Poate veni cu ordin judecatoresc sa intre in casa? Pretinde ca nu are unde locui (a fost evacuat de la sediul M.I.S.A. ) desi are in proprietate cu o amica un apt. dat spre inchiriere. Poate intra in casa peste bunurile noastre (am placat casa cu polistiren, am pus termopane, gaze, canalizare, curent electric , construit buc. baie etc)? Va multumesc anticipat pt raspuns
In casa nu poate intra FORTAT decat in baza unui inscris autentic.... si atunci cu sprijinul autoritatilor de executare,in rest diferendul se rezolva la mediere ,la notar sau in instanta.
Doamnă, dacă nu a acceptat succesiunea (acceptarea însemnînd fie un înscris din care să rezulte că îşi însuşeşte calitatea de moştenitor, fie săvîrşirea unor acte/fapte din care să rezulte că a înţeles să acţioneze în calitate de moştenitor, se cheamă că vorbeşte pentru a se afla în treabă.

S-a dezbătut succesiunea? Soţul are certificatul de moştenitor? Dacă da, fratele va trebui să obţină anularea lui. Dacă nu, puteţi invoca, în cadrul dezbaterii, faptul că este străin de succesiune prin neacceptare.

Dacă ajungeţi în instanţă, angajaţi un avocat. Chiar dacă valoarea casei nu este foarte mare, merită să cheltuiţi nişte bani pe care, în cazul în care veţi cîştiga, îi veţi recupera de la fratele soţului.
Va multumesc pt raspunsuri.
Din pacate fratele are toate actele in regula pt ca naivul meu barbat l-a chemat si pe banii nostri a facut acte la notar, amandoi sunt mostenitorii casei 50-50. Au mers la mediator , sunt ambii de acord cu suma dar am cerut un timp de 3 ani sa il despagubim. Aici fratele nu a fost de acord. A spus ca avocatul lui va obtine ordin judecatoresc sa aiba dreptul de a intra in casa in temeiul faptului ca nu are unde locui. Nu comite sperjur atata timp cat este totusi coproprietarul unui apt. cum am mentionat mai sus? Are dreptul sa folosesca baia, bucataria , ambele construite de noi? Nu trebuie sa ne despagubeasca pt faptul ca ne foloseste bunurile? Multumesc
Pai depinde ce e in certificatul de mostenitor, ce e in actele casei...
Ce sperjur? Ca nu are unde sta? Pai dv. ne-ati spus ca nu are unde sta... ca e inchiriat apartamentul. Proprietatea e proprietate, folosinta e folosinta. La fel cum dv. intelegeti ca el e proprietar pe jumatate din casa, dar nu vreti sa o foloseasca.

Eu as incerca o intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sanse am sa castig in instanta? emilia_07 emilia_07 Buna ziua! vreau sa va supun atentiei cazul meu si sa va cer un sfat: parintii mei locuiesc la casa(mama intre timp a decedat, a mai rams doar tata), casa care ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire DanaP. DanaP. Pe scurt, soacra mea a decedat in urma cu doi ani si cateva luni. Ea impreuna cu sotul ei au cumparat un teren , tranzactia facuta acum multi ani ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa ambii parinti decedati V.Dinca V.Dinca Buna ziua, speta mea este urmatoarea: Doresc sa deschid o succesiune dupa parintii mei care sunt decedati de 35 de ani tatal si 16 ani mama. Mai am un ... (vezi toată discuția)