avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Marturie mincinoasa, pedeapsa ???
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Marturie mincinoasa, pedeapsa ???

buna ziua ! am o intrebare pentru cei in masura sa imi dea un raspuns la problema pe care o am : acum 4-5 ani in urma un client de al meu de pe taxi ma solicitat pentru efectuarea unei curse tur retur pe o distanta de aproximativ 30 de km la care bineinteles ca am si onorat o .cand am ajuns la fata locului clientul meu se afla in compania a doua persoane mai in varsta si mi a cerut sa il duc la un anume birou notarial din oras .ajuns acolo cei trei au intrat in incinta notariatului stand acolo o perioada ,timp in care eu am asteptat la masina pentru a i duce innapoi de unde ia m luat .dupa aproximativ 30 de minute clientul meu mi a cerut din usa notariatului sa merg pana la el ,la care m a rugat impreuna cu persoanele in cauza sa dau o declaratie prin care eu ii cunosc pe cei doi si ca ei nu au mostenitori ori rude pentru a incheia tranzactia unui bun ( lot de pamant ) .bineinteles ca la inceput destept fiind am refuzat ,la care cei doi batrani cu o privire care taie si indeamna la mila ma u rugat din suflet sa le dau declaratia ca ei sunt oameni de buna credinta si in varsta si nu umbla cu prostii iar notara mi a dat toate asigurarile ca actele sunt in regula si nu exista nici un risc ( bineinteles verbal ) .din desteptul ce am fost ma m transformat direct in prost si am dat acea declaratie fara a primi vreun ban ori beneficiu de ori ce fel .dupa aproape un an jumate am fost citat la sediul politiei pentru declaratii .am dat 3 declaratii in care am specificat ca a fost o greseala din partea mea motivand mila mea si asigurarile notarului specificand ca nu am beneficiat ori pretins vreun avantaj material ori banesc .de 3 ani sunt plecat afara din tara iar acuim cateva zile am primit citatie de la procuror sa ma prezint pentru alte declaratii dar cei inplicati direct in tranzactie sunt deaja in inchisoare aflandu se aproape la sfarsitul pedepsei ( aproximativ un an ) ! intrebare : ce pot sa patesc eu ??? declaratiile prin care am zis ca am dat acea declaratie se datoreaza celor mai sus mentionate si au fost date inainte de solutionarea si trimiterea in tribunal al partilor implicate implicit in inchisoare ! ce trebuie sa fac ?? va multumesc
Cel mai recent răspuns: sorinstamatin , utilizator 12:09, 16 Noiembrie 2013
Nu este vorba de marturie mincinoasa. Fapta dv.stra se incadreaza perfect in dispozitiile art. 292 cod penal - falsul in declaratii - este fapta unei persoane de a face in fata unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati publice o declaratie necorespunzatoare adevarului, in vederea producerii unei consecinte juridice pentru sine sau pentru altul daca potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte. pedeapsa este inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda penala.

Daca tot ati recunoscut, presupun ca veti fi trimis in judecata si veti primi o pedeapsa, dupa indulgenta instantei , inchisoare sau amenda.
Eu va sfatuiesc sa calculati bine cand ati dat declaratia si pana in prezent .Daca au trecut mai bine de 3 ani unele fapte se prescriu. Daca persoanele vinovate au fost deja judecate si condamnate fara ca dumneavoastra sa fiti implicat sau condamnat mi se pare ilegal ca de acum in colo sa fiti dumneavoastra judecat si condamnat. Inainte de-a da o alta declaratie intrebati si intelegeti bine de ce suntei chemat si ce invinuire vi se aduce. Mai bine nu mai declarati nimic decat sa se intoarca impotriva dumneavoastra. Dar inca odata daca este vorba de o fapta mai veche de 3 ani si nu este omor aflati de ce sunteti invinuit si cautati pe internet care este termenul de presciptie pentru acea fapta.
In caz ca totusi aveti ghinion ,daca ajungeti in fata instantei solicitati un avocat din oficiu daca nu va permiteti unul si incercati sa castigati ingaduinta instantei sa va dea amenda penala si nu inchisoare. Dar la prima abatere se da cu suspendare de regula. si aveti grija pe viitor. Facerea de bine.....
multumesc pentru sfat ! si asa e :facerea de bn ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile de spitalizare manson69 manson69 In urma cu un an am fost implicat intro bataie impreuna cu 3 prieteni.. Dupa incidident am fost retinuti de politie declaratii etc etc.in urma carora am fost ... (vezi toată discuția)
Furt auto - intrebari bogdanroxanutza bogdanroxanutza Buna seara, Acum mai bine de un an, un \"prieten\", m-a rugat sa il duc pana la iubita lui, cu masina mea. Dupa ce am ajuns la destinatie, mi-a zis sa il ... (vezi toată discuția)
Calitate de intimat suspect sorinstamatin sorinstamatin Ora estimata: 9:00 Complet: P3 CP/Fond Tip solutie: Soluţionare Solutia pe scurt: .În temeiul art. 549 ind. 1 alin.3 lit. b Cod procedură penală, admite ... (vezi toată discuția)