avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de deces

Buna seara
Am un salariat al carui parinte, respectiv tatal a decedat. Conform legii pensiilor, art. 129, salariatul ar beneficia de ajutor de deces. Beneficiaza sau nu si daca da in ce cuantum?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:19, 14 Noiembrie 2013
În sistemul public de pensii, în afara pensiilor, se mai pot acorda, în conditiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, şi ajutoare de deces. De această prestaţie beneficiază o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă. Dovada se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.

Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut.

Pentru anul 2013 (începând cu 25 februarie), cuantumul ajutorului de deces: 2.223 lei (în cazul asiguratului sau al pensionarului), 1.112 lei (în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului);
Daca tatal era pensionar, ajutorul se va acorda de la Casa de pensii.
Daca tatal era pensionar, atunci ajutorul se va da de catre Casa de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutorul de deces MIREDAMI MIREDAMI DE CE AJUTOR DE DECES BENEFICIAZA CINEVA CARE A COTIZAT TIMP DE 5 ANI, ARE UN FOND DE 14,5 MILIOANA LEI VECHI SI A AVUT O PENSIE DE CAP DE 3,5 MILIOANA LEI ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces Vasilica111 Vasilica111 Buna ziua! Vreau sa stiu daca o persoana pensionata social, dupa deces are dreptul la ajutor de deces? Multumesc anticipat pentru raspuns! (vezi toată discuția)
Ajutor deces de la cas popescu leontina popescu leontina Buna ziua. Un SRL are angajati cu contract de munca, unul dintr ei din luna iulie 2012 era in concediul medical.In luna martie 2013 salariatul a ... (vezi toată discuția)