Un apartament , trasformat in spatiu comercial este in proprietatea a doua persoane , rude. Una dintre ele face act de vanzare-cumparare pentru partea ei fiicei celei de-a doua proprietare . Intrebarea este ( tinand cont ca spatiul este inchiriat de o firma , cu reziliere contract amiabil sau pentru neplata chiriei pentru 3 luni ), daca trebuie sa se refaca contractul de inchiriere . Si daca fiica refuza sa mai inchirieze acelei firme, ce se poate intampla ? Sau daca este posibil aceasta ?
Buna ziua! In mod normal in primul rand se va face partajul intre cele 2 rude pentru apartament, iar daca se pune apartamentul in vanzare, d-voastra ca si chirias aveti drept de preemtiune, asa ca va puteti folosi de dreptul asta sa castigati timp si sa va ganditi la o strategie, astfel veti si bloca vanzarea pentru o perioada.
Nu e vorba de partaj si nici de vanzare . As vrea sa scot chiriasul de acolo , dar mai are contract de inchiriere pentru inca un an. Vreau sa stiu daca trebuie sa refac contractul de inchiriere pentru ca de semnat am semnat eu si matusa mea . Acum proprietar pe apartament sunt eu si fata mea . Daca fata mea refuza inchirierea contractului de inchiriere, pot sa-i dau afara legal?
Art. 1.825 (2) În cazul în care închirierea este pe durată determinată iar în contract
s-a prevăzut că locatorul poate denunţa unilateral contractul în vederea
satisfacerii nevoilor locative proprii sau ale familiei sale, acestei denunţări i se
aplică termenul de preaviz prevăzut la art.1.824 alin.(2).
Art. 1.824. (2) În cazul prevăzut la alin.(1), locatorul poate denunţa contractul prin
notificare cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de:
a) 60 de zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este
de o lună sau mai mare;
b) 15 zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este
mai mic de o lună.