avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Aport in natura sau contract de superficie?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Aport in natura sau contract de superficie?

Salut tuturor,

Va supun atentiei urmatoarea speta din zona dreptului societar:

Clientul meu este un SRL din Bucuresti cu un capital social subscris 500 RON ce are la baza 3 asociati (80, 10 si respectiv 10%). Societate functioneaza de vreo 7 ani fara ca nimeni sa ridice dividende, totul s-a reinvestit.

Unul dintre ascociatii cu 10% a achizitionat "pe persoana fizica" :) un teren in Ilfov unde intentioneaza sa construiasca o hala industriala care sa deserveasca drept hala de productie pentru societate unde este asociat. In vederea acestui fapt s-a cam grabit si a facut deja demersurile de a obtine documentatia tehnica de construire a halei (proiect) plus cateva avize necesare, mai exact Autorizatie de construire si Certificat de Urbanism.

Constatand ca atat din punct de vedere contabil cat si faptic nu are fondurile necesare constructiei, plus antamand problemele cu furnizorii de utilitati care nu prea se grabesc sa incheie contracte importante cu o persoana fizica ... asociatul cu pricina se vede nevoit sa gaseasca o solutie urgenta pentru ca societatea sa suporte cheltuielile constructiei. El doreste totodata sa cedeze si intreaga documentatie tehnica obtinuta.

Care este varianta optima in acest caz, varianta cu eficienta cea mai mare, costurile cele mai mici si birocratia cat mai redusa?
:) (stiu, pare usor utopica o astfel de varianta)

Arat ca asociatii nu doresc schimbarea proportiilor participarii fiecaruia in societate.

Dupa o scurta analiza a posibilitatilor am ramas cu urmatoarele:

1. Asociatul sa aduca terenul ca aport societar in natura, insa aceasta implica ceva tevatura (ONRC, legalizari, costuri si timp)

2. Un contract de superficie in care asociatul nostru permita construirea halei industriale de catre societate pe terenul sau. Insa aceasta varianta pare mult prea simpla si imi e frica ca scap din vedere unele implicatii.

Va multumesc pentru timpul acordat problemei mele si astept ideile dvs privind aceasta speta, bineinteles ca si alte variante sunt bine venite.

O seara placuta!
Cel mai recent răspuns: Rino , utilizator 22:08, 14 Noiembrie 2013
Chiar nimeni ... nici macar un simplu vot pentru varianta 1 sau 2 .... :( ce pacat .

Cred ca ma pricep sa pun intrebari incuietoare :)) din 4 posturi pe forum, doar unul a primit cateva raspunsuri, in fine se pare ca nu ma invat mine si perseverez.

Toate cele bune!

PS. Am pus deja in practica varianta 2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru demolarea unei hale este necesara autorizatie de demolare emisa de primarie? codorinel codorinel Urmare unui litigiu privind revendicarea unor terenuri, am cumparat mai multe cladiri aflate pe acele terenuri (cladiri construite din caramida si o hala ... (vezi toată discuția)
Accesiune constructii PPPP PPPP Am o speta interesanta si as dori sfatul dvs.: De mai multi ani x detine cu contract de inchiriere de la y un \"spatiu hala\" ce are ca functiune ... (vezi toată discuția)
Speta- dreptul afacerilor petosticky1979 petosticky1979 SC ?X? SRL este infiintata de 2 asociati, cotele de participare la formarea capitalului social fiind de 50,1% pt asociatul A1, respectiv 49,9% asociatul A2. ... (vezi toată discuția)