avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Partaj prin mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Partaj prin mediere

Buna ziua!
Dupa terminarea divortului,urmeaza partajul,conf legii 192/2006 act in august,acesta trebuie initiat mai intai la mediator.
Pana aici am inteles,dupa care mediatorul depune cererea in instanta indiferent daca una din parti nu participa la mediere.
Intrebarile sunt:
-care dintre parti are datoria de a prezenta mediatorului doc care dovedesc bunurile comune dobandite in timpul casatoriei,chiar si creditele inca nerambursate?
-la cate sedinte de mediere se poate merge,daca prima este gratuita urmatoarele se platesc,cine suporta cheltuiala?
-mediatorul depune cererea impreuna cu actele sau acestea sunt prezentate in timpul procesului de ambele parti?
-la mediere se poate merge cu avocat?
Multumesc,sunt cam multe intrebari...
Prin mediere se solutioneaza amiabil conflictele intre parti. In consecinta, daca partile nu se inteleg cu privire la modul de partajare a bunurilor comune atunci se pot prezenta la mediator. Daca exista intelegere intre parti, atunci se prezinta direct la notar.
La mediere se va prezenta anterior sau ulterior introducere actiunii in instanta, partea care are initiativa partajului. Se vor prezenta documentele solicitate de mediator.
Numarul de sedinte depinde de parti. Daca partile ajung la un acord in prima sedinta, atunci e suficienta o singura sedinta, daca nu.....atunci pana se ajunge la un acord sau una din parti depune contractul de mediere (renunta).
Puteti fi asistata sau reprezentata de un avocat.
Daca se ajunge la o intelegere si se incheie un acord de mediere acesta va fi depus la instanta sau la notar de catre parti.
blue51 a scris:


Pana aici am inteles,dupa care mediatorul depune cererea in instanta indiferent daca una din parti nu participa la mediere.



Mediatorul nu depune cererea la instanta. Daca una din parti nu participa atunci nu este mediere. Se elibereaza un proces verbal si partea care are initiativa partajului poate merge mai departe la instanta.
Dar in situatia in care ambele parti nu cad de acord,cererea se depune in instanta urmand ca acesta sahotarasca?
Daca partile nu ajung la un acord, se declanseaza procedura de partaj in instanta de catre avocat, iar procesul verbal eliberat de mediator va este de folos pentru a demonstra instantei, ca ati respectat legea, prin prezentarea la informare/mediere, chiar daca nu ati ajuns la un acord, practic de aceea veti ajunge in instanta, in cazul in care ajungeti totusi la un acord la mediere, este suficient sa mergeti la notar pt ca acordul sa devina titlu executoriu.
Partajul la mediere se poate solutiona in una sau cateva sedinte. Importanta este disponibilitatea si intelegerea ambelor parti.
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2013
Birou de Mediator Tatiana Calaras, Mediator
Nu ne putem intelege din pacate,comunicam prin mediator cu toata ca eu am cerut ca partea care a apelat la el sa fie prezenta,poate gresesc poate nu dar mediatorul bate mai mult in partea cealata.
Imi tot cere actele de la bunurile imobile care recunosc sunt la mine,dar atunci cand eu le cer pe celelalte mobile e ca si cum as vbi in gol.
Atunci cred ca ramane sa semnez asa cum m-a indrumat dna ,,tatianac..mai sus doar procesul verbal.

Alte discuții în legătură

Referitor la medierea partajului unui teren rrobert rrobert Am fost invitata la o sedinta de informare privind medierea. obiectul il constituie partajul unui teren. Reclamantul detine 3/4 si eu 1/3. Forma ciudata a ... (vezi toată discuția)
Mediere recomandata de instanta - pasi de urmat Luoana Mihaela Luoana Mihaela Societatea noastra s-a format prin divizare in urma procesului de privatizare . Astfel , s-a incheiat un protocol de divizare si doresc ca terenurile care sunt ... (vezi toată discuția)
Medierea in cazul unui divort Krissi Krissi Cum se procedeaza in cazul in care la sedinta de informare: 1. nu sunt de acord sa semnez contractul de mediere cu mediatorul care a facut informarea, ci cu ... (vezi toată discuția)