avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Partaj prin mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Partaj prin mediere

Buna ziua!
Dupa terminarea divortului,urmeaza partajul,conf legii 192/2006 act in august,acesta trebuie initiat mai intai la mediator.
Pana aici am inteles,dupa care mediatorul depune cererea in instanta indiferent daca una din parti nu participa la mediere.
Intrebarile sunt:
-care dintre parti are datoria de a prezenta mediatorului doc care dovedesc bunurile comune dobandite in timpul casatoriei,chiar si creditele inca nerambursate?
-la cate sedinte de mediere se poate merge,daca prima este gratuita urmatoarele se platesc,cine suporta cheltuiala?
-mediatorul depune cererea impreuna cu actele sau acestea sunt prezentate in timpul procesului de ambele parti?
-la mediere se poate merge cu avocat?
Multumesc,sunt cam multe intrebari...
La mediator se merge pentru o procedura prealabila: informare cu privire la...mediere.
Daca partile nu sunt de acord, dar sunt prezente, se elibereaza Certificat de informare. Daca una din parti refuza participarea se elibereaza PV de informare.
Daca partile sunt de acord cu medierea se semneaza Contractul de mediere. Costurile in conf. cu Contractul, pot fi suportate in mod egal de parti sau doar de o parte dupa cum convin partile.
Discutiile referitoare la partaj in conf. cu contractul, se pot desfasura in prezenta unui avocat care reprezinta partea.
Este bine ca partile sa participe impreuna la sedintele comune de mediere, asfel incat acordul de mediere sa reflecte pozitia reala a partilor.
Acordul de mediere, PV de mediere + CD ( acord+pv+ dooc. justificative) se depun de avocat in instanta sau la notar.
Daca veti reusi sa va intelegeti cu partea cealalta si veti incheia acord de mediere, aveti avantajul ca , prezentand acordul in instanta pentru a se lua act de el, in instanta veti achita doar 1,5 % din taxa de 3% care se achita in mod normal , raportata la valoarea masei bunurilor care se impart.Deci veti achita dor jumatate din taxa de timbru si o taxa de doar 20 de lei pentru investirea instantei cu o cerere necontencioasa , prin care sa se consfinteasca intelegerea partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la medierea partajului unui teren rrobert rrobert Am fost invitata la o sedinta de informare privind medierea. obiectul il constituie partajul unui teren. Reclamantul detine 3/4 si eu 1/3. Forma ciudata a ... (vezi toată discuția)
Mediere recomandata de instanta - pasi de urmat Luoana Mihaela Luoana Mihaela Societatea noastra s-a format prin divizare in urma procesului de privatizare . Astfel , s-a incheiat un protocol de divizare si doresc ca terenurile care sunt ... (vezi toată discuția)
Medierea in cazul unui divort Krissi Krissi Cum se procedeaza in cazul in care la sedinta de informare: 1. nu sunt de acord sa semnez contractul de mediere cu mediatorul care a facut informarea, ci cu ... (vezi toată discuția)