rrobert a scris:
Faptul ca am acceptat sa particip la sedinta de informare inseamna ca am acceptat medierea ? La mediator el isi va sutine cerintele lui. Daca nu sunt de acord cu ele si medierea nu mai are loc cu ce ma poate afecta in instanta ? Se poate concluziona, avand in vedere pretentiile lui, ca sunt de rea credinta ? Am vaga senzatie ca iar se va adeveri zicala banu la ban si paduchele la paduche ! Mutumesc ptr. eventualele raspunsuri
In primul rand, participarea la sedinta de informare nu va prejudiciaza in niciun fel si nu inseamna acceptarea medierii. Veti afla doar informatii legate de mediere, in raport cu speta dumneavoastra si in general, care sa va ajute sa decideti daca incercati solutionarea amiabila a conflictului legat de teren. In momentul in care ambele parti ar fi de acord cu medierea, ar trebui semnat un contract de mediere.
In al doilea rand, conform legii medierii, „sustinerile facute pe parcursul medierii de catre partile aflate in conflict, de persoanele prevazute la art. 52 si la art. 55 alin. (1), precum si de catre mediator au caracter CONFIDENTIAL fata de terti si NU POT FI FOLOSITE CA PROBE in cadrul unei PROCEDURI JUDICIARE sau arbitrale, cu exceptia cazului in care partile convin altfel ori legea prevede contrariul. Mediatorul va atrage atentia persoanelor care participa la mediere in conditiile art. 52 asupra obligatiei de pastrare a confidentialitatii si le va putea solicita semnarea unui acord de confidentialitate.”
Mediatorul este tinut de lege si de rigorile profesiei sa asigure confidentialitatea, iar partile se angajeaza prin contractul de mediere se respecte acest principiu al medierii. Pentru eventualii terti participanti (avocati, rude, experti, etc.) se poate cere semnarea unui acord de confidentialitate. Deci daca doriti ca ceea ce se va discuta sa nu fie folosit de cealalta parte intr-un eventual ulterior proces, asigurati-va ca aceasta clauza este lipsita de echivoc in contractul de mediere si solicitati semnarea unui acord suplimentar de confidentialitate pentru terti. Puteti prevedea chiar plata unor penalitati de catre partea care incalca aceasta obligatie.