avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imprumut de bani nerestituit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imprumut de bani nerestituit

Buna ziua!
Intentionez sa actionez in instanta (in civil) o persoana careia i-am imprumutat 15.400 lei. Va rog sa-mi spuneti conform caror articole din C.Civil pot depune actiunea si daca pot sa ma reprezint singura la fond, fara avocat. As dori sa stiu si daca sunt obligata sa apelez inainte de proces la un mediator sau pot si ulterior, pe parcursul derularii acestuia.
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2014
manu_lidia73, utilizator
Cel mai recent răspuns: manu_lidia73 , utilizator 22:23, 19 Iulie 2014
Nu este obligatoriu sa apelati inainte la mediator, doar daca intentionati sa rezolvati amiabil conflictul prin mediere. Aveti contract de imprumut?
Multumesc frumos pentru informatie.
Nu am contract. Am doar dovezi...E-mailuri, sms-uri, convorbiri telefonice prin care el recunoaste suma de bani. Mai am ca dovada si extrase de cont in care el a depus o parte din bani. Ma gandeam sa folosesc mediatorul si pentru a avea un martor si un document in plus ca dovada la proces.
Puteti apela la impacarea partilor in orice faza procesuala, daca doriti sa alegeti calea unei intelegeri amiabile, aceasta putand lua forma unui acord de mediere sau cea a unei tranzactii. Chiar daca apelati la calea medierii, este posibil ca cealalta parte sa nu de-a curs invitatiei, astfel ca mediatorul va elibereaza doar un proces-verbal de informare asupra avantajelor medierii. La fel de bine, este posibil ca cealalta parte, in urma demersurilor facute de mediator, sa accepte o negociere cu dvs., decat sa ajunga in instanta.
Fireste ca obiectul conflictului va fi mentionat in procesul-verbal, dar asta nu inseamna ca va "tine loc" de contractul de imprumut, in baza caruia ati fi putut cere in instanta executarea obligatiilor asumate de imprumutat.
Acesta este motivul pentru care domnul avocat Patrascu a intrebat daca aveti contract.
Mediatorul nu poate fi audiat ca martor în legătură cu faptele sau cu actele de care a luat cunoştinţă în cadrul procedurii de mediere, in plus sedintele de mediere sunt confidentiale. Orice susţine făcute pe parcursul medierii de către părţile aflate în conflict precum şi de către mediator au caracter confidenţial faţă de terţi şi nu pot fi folosite ca probe în cadrul unei proceduri judiciare sau arbitrale, cu excepţia cazului în care părţile convin altfel ori legea prevede contrariul. Mediatorul de altfel o sa va atraga atenţia asupra obligaţiei de păstrare a confidenţialităţii şi va poate chiar solicita semnarea unui acord de confidenţialitate.

Am inteles capitolul cu medierea, multumesc. Revin cu intrebarea referitoare la ce articol din c.civil pot invoca pentru a demara procesul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In timpul sedintei de informare trebuie sa spun mediatorului si motivul pentru care vreau sa dau in judecata partea adversa? codulmuncii codulmuncii Buna dimineata. Vreau sa dau in judecata angajatorul pentru ca nu-mi respecta niste drepturi. Cum sedinta de informare privind avantajele si dezavantajele ... (vezi toată discuția)
Mediere si certificat de informare? Ramona24 Ramona24 Buna seara, Dupa o lunga si aprope sigura mediere in care partile au dat dovada de bunavointa....in ultimul proces verbal de sedinta au stabilit ... (vezi toată discuția)
Ce este medierea? Iulian81 Iulian81 Eu tot nu inteleg ce este de fapt medirea aceasta??? De ce ar trebui sa mergem la un mediator cu o problema si nu la un avocat? Ce avantaje sunt si ce ... (vezi toată discuția)