avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului

Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si angajarea unui cenzor extern dar actiunea nu s-a finalizat. Ulterior, in cadrul adunarii generale anuale, s-a votat pentru comisie de cenzori din bloc, comisie care a functionat cca doi ani dupa care, in urma neintelegerilor cu aceeiasi membri ai comitetului executiv, cenzorii au demisionat in bloc. Acum, presedintele si-a adus aminte de tabelul cu angajarea cenzorului extern si a purces la angajarea unui prieten al sau in aceasta functie. Totusi, o parte a proprietarilor doresc adunare generala pentru a se solutiona legal aceasta problema, adica sa hotarasca ei ce vor, dar presedintele/membrii comitetului executiv nu vor sa convoace adunarea generala, fapt pe care eu il consider un abuz. Care ar fi solutia legala si cine considerati ca are dreptate?
Cel mai recent răspuns: eugarizn , utilizator 17:19, 16 Noiembrie 2013
mira55 a scris:


Adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari nu a mandatat comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.




Nu este necesar acordul adunarii geneale in conditiile in care norma in vigoare precizeaza dreptul in favoarea comitetului executiv sa incheie si sa rezilieze contracte
Din lege rezulta ca structurile de conducere ala asociatiei de proprietari (comitet executiv si comisie de cenzori) sant entitati diferite, independente si nu se afla in raport de subordonare una fata de cealalta ci numai fata de adunarea generala. Norma in vigoare se refera la angajati, desigur. Cred ca solutia este cu adunare generala convocata de 20% dintre proprietarii membri ai asociatiei de proprietari. Multumesc tuturor pentru solutii.
In rezumat:
- AG a ales comitetul executiv si comisia de cenzori (da, sunt independente, dar colaboreaza);
- presedintele si comitetul executiv nu doresc comisie de cenzori;
- se nasc neintelegeri intre unii si altii;
- comisia de cenzori nu mai este functionala prin demisia membrilor acesteia;
- presedintele, nedorind comisie de cenzori, nu convoaca AG pentru verificarea parerii proprietarilor, riscand sa se aleaga alta comisie (sau aceeasi) ci angajeaza cenzor extern (prieten);

Intrebare: Ce au de facut proprietarii ca sa-si impuna punctul de vedere?
Raspuns: Sa convoace AG extraordinara, pe baza a minim 20% de semnaturi, sa schimbe comitetul, alegand alti membri, inclusiv alt presedinte si sa aleaga comisia de cenzori, pentru ca altfel neintelegerile s-ar repeta.

Lucrurile asa ar parea la prima vedere, dar ramane ascuns vederii noastre, atat interesul presedintelui si amicilor lui din comitet, cat si la ce se opunea comisia de cenzori, de ce situatia a devenit ireconciliabila si in ce masura prietenia dintre presedinte si noul cenzor extern afecteaza negativ asociatia.
Prietenia, amicitia dintre persoane care alcatuiesc un grup sau inamicitia dintre doua grupuri de proprietari aflati in cele doua grupari de conducere nu inseamna deloc ca cenzorii aveau dreptate sau ca presedintele era rau-intentionat.
Adeseori proprietarii nu vad cu ochi buni intelegerea intre oameni, dorind si alimentand "frecusurile" si animozitatile dintre membrii conducerii, si constituie mai degraba grupuri de interese individuale, decat grupuri care sa serveasca interesul general. D-asta si blocurile arata asa cum arata - unele dintre ele - si d-asta in unele blocuri nu se mai linistesc lucrurile cu anii.
Dar, sigur, poate ca presedintele umbla sa-si promoveze interesele proprii.

Proprietarii au puterea si asa cum isi astern, asa dorm... Legea ii ajuta, dar trebuie sa-si foloseasca si mintea proprie .....




Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2013
elga50, moderator
Avem mai putin de 2 luni pana la intrarea in anul 2014. Legea 230/2007 prevede ca este obligatorie convocarea adunarii generale in primul trimestru al anului.
Asa ca fara a convoca adunare extraordinara, reconvocare ca nu se prezinta 50%+1, discutii si scandal... lasati lucrurile asa pana la adunarea generala anuala obligatorie. Atunci puteti alege comisie de cenzori si chiar puteti improspata comitetul executiv, alegand alti membri si/sau alt presedinte. Sigur ca adunarea generala va analiza activitatea actualilor si vor sustiune sau nu o asemenea propunere.
mira55, intocmeste un tabel cu 20% din numarul proprietarilordin asociatie in dublu exemplar si cu numar de inregistrare il adresezi comitetului executiv pentru convocarea adunarii generale de alegerea comisiei de cenzori . Pana atunci va " organizati " . Sunt obligati sa convoace aceasta adunare generala si pentru ca nu are cine verifica actele asociatiei, nu cedati , nu i lasati sa faca ce vor ei .Va doresc bafta .

Alte discuții în legătură

Adunare generala dupa/contra adunare generala? mira55 mira55 Fiind solicitat de un bun prieten pentru un raspuns la o situatie delicata, va solicit si dvs o opinie. In blocul in care locuieste amicul meu, conform Legii ... (vezi toată discuția)
Durata mandat comitet executiv asociatii de proprietari mihaela nedelea mihaela nedelea La adunarea generala de constiuire a asociatiei de proprietari s-a hotarat ca durata mandatului comitetului executiv sa fie de 2 ani. Daca aceasta ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva ... Theoleo2009 Theoleo2009 Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva vreme. Contul a fost inchis si nu se poate deschide altul decât daca administratorul este ... (vezi toată discuția)