avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului

Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si angajarea unui cenzor extern dar actiunea nu s-a finalizat. Ulterior, in cadrul adunarii generale anuale, s-a votat pentru comisie de cenzori din bloc, comisie care a functionat cca doi ani dupa care, in urma neintelegerilor cu aceeiasi membri ai comitetului executiv, cenzorii au demisionat in bloc. Acum, presedintele si-a adus aminte de tabelul cu angajarea cenzorului extern si a purces la angajarea unui prieten al sau in aceasta functie. Totusi, o parte a proprietarilor doresc adunare generala pentru a se solutiona legal aceasta problema, adica sa hotarasca ei ce vor, dar presedintele/membrii comitetului executiv nu vor sa convoace adunarea generala, fapt pe care eu il consider un abuz. Care ar fi solutia legala si cine considerati ca are dreptate?
Cel mai recent răspuns: eugarizn , utilizator 17:19, 16 Noiembrie 2013
eugarizn a scris:
mira55, intocmeste un tabel cu 20% din numarul proprietarilordin

Pai de ce sa intocmeasca tabel cu 20% cand poate intocmi tabel cu 100%. Un tabel poate intocmi oricine ca doar este vizibil la afisier (lista de plata), dar conform legii trebuie sa fie semnatura pe tabel a minim 20% pentru convocarea adunarii generale. Iar aceasta convocare nu are nici o legatura cu membrii comitetului executiv.
Legea este clara in ce priveste convocarea adunarii generale si aceasta se poate face:
- de presedintele asociatiei
- de membrii comitetului executiv (50%+1)
- de 20% dintre proprietarii membri ai asociatiei
Sunt obligati sa convoace aceasta adunare generala

Sa ne intelegem cum ne putem folosi de lege si in ce conjuntura.
- Presedintele poate fi in conflict cu membrii comitetului si convoaca singur adunarea generala pentru a discuta situatia si a face noi alegeri: alegerea altor membri sau alegerea altui presedinte (poate-si dau demnisia sau nu membrii sau presedintele)
- Conflictul dintre presedinte si membrii comitetului poat sa-i determine pe membrii comitetului (50%+1) sa convoace adunarea generala sa discute si la fel ca mai sus, sa aleaga alti membri sau alt presedinte
- Proprietarii sau o parte din proprietari nu sunt multumiti de activitate din asociatie (presedinte, comite, cenzor, administrator, cheltuieli, caldura, lumina, apa...orice) si pot convoca adunarea generala prin vointa a 20% dintre proprietari pe baza de semnatura pe tabel nominal...

Legea este destul de clara si la indemana oricui, permitand astfel posibilitatea controlului prin vot a celor alesi, de cate ori este nevoie, oricand si nu odata la 4-5 ani asa cum ni se intampla cu alegerile locale, generale sau prezidentiale din Romania.
Cu multumiri tuturor pentru opinii! Sper sa se trezeasca locatarii ca altfel nu se poate rezolva nimic...
Cum sperati sa se trezeasca locatarii ? nici daca ii stropiti cu apa rece ,asa ca , luati initiativa , explicatile cam cum sta treaba , alcatuiti un comitet de actiune si la treaba , v a mai spun ceva : daca sunteti singur , stati in banca dumneavoastra ! si daca nu aveti cel putin 20% dintre proprietari ( seriosi nu doar sa promita ) nu aveti nici o sansa , ei sunt foarte bine " organizati ".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adunare generala dupa/contra adunare generala? mira55 mira55 Fiind solicitat de un bun prieten pentru un raspuns la o situatie delicata, va solicit si dvs o opinie. In blocul in care locuieste amicul meu, conform Legii ... (vezi toată discuția)
Regim juridic presedinte asociatie de proprietari gambette gambette La ce situatie se incadreaza rezolvarea juridica prevazuta in legea 196/2018la art. 56 alin. (2) : \"În caz de încetare a mandatului președintelui ... (vezi toată discuția)
Durata mandat comitet executiv asociatii de proprietari mihaela nedelea mihaela nedelea La adunarea generala de constiuire a asociatiei de proprietari s-a hotarat ca durata mandatului comitetului executiv sa fie de 2 ani. Daca aceasta ... (vezi toată discuția)