Salut!
Am si eu nevoie de putin ajutor. De curand am semnat un contract de munca si din naivitate si incredere in cuvantul omului am citit doar o parte din el. Contractul contine 3 clauze mai speciale care ma framanta cu 2 dintre ele sunt de acord si mi le asum ce-a de-a treia suna in felul urmator: "NU AM VOIE SA PLEC DE LA RESPECTIVUL ANGAJATOR MAI DEVREME DE 18 LUNI, IN CAZ CONTRAR ANGAJATUL SE VA SUPUNE DECIZIEI INSTANTEI DE JUDECATA". Mai mentionez ca contractul e pe perioada determinata de 3 luni, in contractul de munca nu sunt decat clauzele acelea doua pe care mi le asum, ce-a de-a treia clauza impreuna cu celelalte doua asumate de mine e trecuta in anexa la clauze de confidentialitate si fidelitate. Risc vreo ceva in cazul demisiei indiferent de motiv, ma mai gandesc ca este si varianta sa raman 3 luni si cand trebuie sa adaugam actul aditional si sa facem pe perioada nedeterminata sa nu mai semnez si sa se considere contract incheiat la termen.
Aceasta claua este lovita de nulitate ... unul dintre principiie fundamentale ale dreptului muncii este ca, nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
In speta, incalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp.
Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.
Salut! In primul rand multumesc pentru raspuns, raspuns pe care il banuiam dar voiam sa fiu sigur. Daca nu te deranjeaza as dori sa iti exprimi punctul de vedere si cu celelalte doua clauze care suna in felul urmator:
1. Angajatul nu are voie sa-si constituie firma sau sa devina asociat/actionar intr-o alta companie cu domeniu de activitate identic sau asemanator cu cel al angajatorului pe perioada contractului in caz contrar va plati daune de 10.000 euro angajatorului.
2. Angajatul se obliga ca in termen de 18 luni de la incetarea contractului de munca sa nu se angajeze la o firma concurenta ce are domeniu de activitate identic sau asemanator cu al angajatorului. In caz contrar angajatul va datora angajatorului cate 10.000 de lei pentru fiecare luna pana la implinirea termenului de 18 luni. Or daca prima mi se pare normala si ok, ce-a de-a doua mi-o asum dar mi se pare totusi ca iti cam ingradeste niste drepturi, cum ar fi dreptul de a munci, dreptul la o cariera, libertatea muncii...etc.