avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza contract angajare: obligat sa muncesc minim un ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza contract angajare: obligat sa muncesc minim un an

Buna seara,

La actualul loc de munca detin contract pe durata nelimitata.
Una din clauzele contractului spune ca daca demisionez la mai putin de un an de la angajare va trebui sa platesc daune. (contractul a fost incheiat acum 6 luni).

Angajatorul are cu adevarat acoperirea legala sa imi ceara aceste daune ?

Mentionez ca nu s-a investit nici un ban in formarea mea sau ceva asemanator.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 16 Septembrie 2011
In dreptul muncii nu este posibil compromisul...!!!!
Insa voalat angajatorul poate , prin acceptarea si de catre angajat sa stabileasca anumite clauze, in baza carora cel din urma (angajatul) sa fie nevoit (nu obligat) sa lucreze pentru o perioada de ....zile/luni/ani pentru angajatorul respectiv.
Art. 20. stabileste care sunt clauzele speciale ale contractului individual de muncă:
(1) În afara clauzelor esenţiale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
(2) Sunt considerate clauze specifice, fără ca enumerarea să fie limitativă:
a) clauza cu privire la formarea profesională;
b) clauza de neconcurenţă;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidenţialitate.
Avand in vedere situatia prevazuta la art.20 alin 2 lit a C.M. este acceptata solutia prin care partile (angajat-angajator) au convenit termenii si conditiile de facilitare....
Practic incalcarea unei astfel de conditii ar atrege raspunderea celuilalt . In cazul de fata, daca angajatorul nu va facilita angajatului posibilitatea de a participa la formare profesionala poate fi actionat in instanta in baza temeiului contractual si al legii...
insa, mare atentie spuneati ca aveti un teremn de 1 an, iar momentan au trecut doar 6 luni,...personal consider ca nu are rost sa ridicati acum pretentii...este prematur!!!
Succes!
Jon_Doe a scris:

Buna seara,

La actualul loc de munca detin contract pe durata nelimitata.
Una din clauzele contractului spune ca daca demisionez la mai putin de un an de la angajare va trebui sa platesc daune. (contractul a fost incheiat acum 6 luni).

Angajatorul are cu adevarat acoperirea legala sa imi ceara aceste daune ?

Mentionez ca nu s-a investit nici un ban in formarea mea sau ceva asemanator.

Aceasta claua este lovita de nulitate ... unul dintre principiie fundamentale ale dreptului muncii este ca, nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

In speta, incalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp.

Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza contract de munca dragosmarian dragosmarian BUNA ZIUA,VREAU SA MA ANGAJEZ LA O FIRMA DE TRANSPORT PERSOANE PE UN POST DE AGENT TURISM, IAR IN CONTRACTUL DE MUNCA ESTE O CLAUZA CA MA OBLIG SA DESPAGUBESC ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu clauze speciale ema_voch ema_voch Salut! Am si eu nevoie de putin ajutor. De curand am semnat un contract de munca si din naivitate si incredere in cuvantul omului am citit doar o parte din ... (vezi toată discuția)
Contract de fidelitate manearaul manearaul Buna ziua, La firma la care lucrez se discuta semnarea unui contract de fidelitate pe o perioada de trei ani cu obligatia ca daca in termenul acesta angajatul ... (vezi toată discuția)