avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Punerea in plata a deciziei de pensionare la limita de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Punerea in plata a deciziei de pensionare la limita de varsta

Am iesit la pensie anticipata partiala in 2012. Anul acesta din iulie am dreptul de trecere la pensie pentru limita de varsta. Am intrebat la casa de pensii si la recomandarea dansilor, desi legea spune ca trecerea la pensie pentru limita de varsta se face automat in aceste cazuri, am depus si o cerere in acest sens. Dupa mai multe luni am primit prin posta ,in octombrie 2013, decizia de pensionare la limita de varsta de la data corecta. Vazand ca pentru noeimbrie pensia este tot penalizata , am luat legatura cu casa judeteana de pensii, unde in prima faza m-au anuntat ca voi primi pensia intreaga din dec. 2013, impreuna cu diferentele nechitate pentru lunile iulie-nov.2013, ceea ce nu m-ar fi deranjat, dar cautand sa-mi spuna suma, au costatat ca iesind la pensie in 2012, coeficientul de 1,06 trebuie corectat si cum nu se cunoaste inca coeficientul exact si nu exista inca programele informatice, va mai trebui sa astept inca cateva luni (nu au stiut sa precizeze cat).
Este legala aceasta amanare? Sunt doua recalculari diferite, dintre care una este deje facuta.
Nu era mai normal sa dea curs la decizia deja existenta, si cand erau conditiile indeplinite se platea si diferenta datorata de coeficient pentru calculul careia se astepta programele informatice ( ca le cei care nu au alte modificari)?
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2013
Viorel_Lucaciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:29, 18 Noiembrie 2013
Ca o paranteza, casele de pensii lucreaza in avans, adica in luna noiembrie se face comunicarea pe sistemul centralizat, a pensiilor aferente lunii decembrie. Comunicarea la plata se face in 2 transe, din data de 7-8 a lunii pana in data de 18-22 se lucreaza pentru ca pensiile sa ajunga in cont si pe mandate normale - cu postasul (rosu, galben...) iar pe urma din 24 a lunii pana in data de 6 a lunii urmatoare sa se faca platile prin data de 25 -27 a lunii in curs a unor eventuale diferente - mandat negru.
Faptul ca veti primi diferentele in decembrie, este ceva normal, nu este intarziere.
Legat de indicele de corectie se asteapta precizari si programe pentru a se face recalcularea, iar fara un program informatic, elaborat in conformitate cu prevederile legale, recalcularea indicelui de corectie nu se poate face.
Multumesc pentru raspuns, dar nu ati citit cu atentie ceea ce am scris. Precizez ca numai in prima faza mi-au spus ca imi platesc diferentele in decembrie, apoi, cand au vazut ca sunt pensionat din 2012, au spus ca dosarul este blocat pana la recalcularea noului coeficient de corectie. Despre acest lucru era intrebarea mea : este legala aceasta blocare a platii diferentei cunoscute (actual primesc pensia partiala, adica cu penalizare).

Sunt de acord cu afirmatia dvs. :
Faptul ca veti primi diferentele in decembrie, este ceva normal.


Acelasi lucru l-am sustinut si eu ca era mai normal sa se dea curs platii diferentei conf. deciziei deja comunicate si cand erau conditiile indeplinite se platea si diferenta datorata de modificarea coeficientului de corectie .
nu este nicio ilegalitate, se va pune in plata inclusiv cu indicele de corectie. platile restante se vor recalcula impreuna. drepturile restante le veti primi oricum.
Dar nu exista un termen de plata? Pot amana cat vor?
Punerea în plată a pensiilor se face în sistem centralizat, de către Casa Naţională de Pensii Publice. ªi, da, ea poate să amâne cât vrea ea punerea în plată a pensiilor pentru că nu pe ea o daţi în judecată. Cu alte cuvinte, nu are nicio răspundere. Casele teritoriale de pensii sunt doar nişte intermediari.

Problema acum, însă, este una obiectivă, generată de decizia CCR în privinţa indicelui de corecţie. Fără aplicaţie informatică, care mai trebuie să meargă şi foarte bine, nu se poate face nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea deciziei comunicate de pensionare la limita de varsta Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu In 2012 am iesit la pensie anticipata partial (penalizata).La implinirea varstei legale, in iulie 2013 am facut cerere (desi nu era necesar conf. legii ... (vezi toată discuția)
Poate creste punctajul pensiei fara documente suplimentare? riadna56 riadna56 Buna ziua am iesit la pensie anticipata partial la data de 01.06.2012 cu un punctaj de 1,84225.In luna ianuarie 2013 punctajul a crescut la 1,95279. La ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor Justitiarul711 Justitiarul711 Am inteles ca celor care au iesit la pensie in perioada 2011-2013 li se vor recalcula pensiile. Pentru aceasta trebuie ca pensionarul sa faca o cerere sau se ... (vezi toată discuția)