avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Aplicarea deciziei comunicate de pensionare la limita ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Aplicarea deciziei comunicate de pensionare la limita de varsta

In 2012 am iesit la pensie anticipata partial (penalizata).La implinirea varstei legale, in iulie 2013 am facut cerere (desi nu era necesar conf. legii 263/2010)
Am primit in 19 OCT. decizia de pensionare la limita de varsta corecta din data de 25 iulie 2013, emisa in 14.OCT.2013, prin posta cu recomandata AR.../18.10.2013, dar nici in IAN. 2014 nu a fost pusa in plata.
Desi de nenumarate ori am vorbit telefonic la ghiseele de la casa de pensii judeteana si am fost si personal la ghiseul pentru plati, nimeni nu ma lamureste cand se pune in plata. Tot mi se spune ca nu sunt programe pentru calcul cu noul coeficient de corectie pentru cei pensionati in 2012, conf. art. 170 din legea 263/2010, care insa deja s-a aplicat la plata pentru ian. 2014 (la pensia anticipata, deci penalizata).
Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca este legal sa nu pot intra in posesia drepturilor mele, deja comunicate de casa de pensii. Am inteles ca decizia nu s-a putut face in iulie, fiind mai multe dosare in lucru, dar nici dupa comunicare acesteia nu se poate pune in plata? Inteleg, deasemenea, ca au mult de lucru si mai trebuie timp pana sa puna la zi coeficientul de corectie , dar sa se continue penalizerea si dupa 3 luni de la comunicarea deciziei, cand de fapt exista un program, care deja a facut aplicarea noului coeficient de corectie , inca din ian. 2014, dar la pensia anticipata.
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
Viorel_Lucaciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Viorel_Lucaciu , utilizator 19:09, 4 Februarie 2014
Faceti o sesizare scrisa cu nr. de inregistrare/ data si depuneti-o la secretriat casa teritoriala de pensii sau trimiteti sesizarea prin posta cu confirmare de primire.
Este o modalitate de a-i impulsiona, dar din pacate nu si neaparat se vor agita.
A deschide o actiune in instanta este de durata si nici nu este obligatoriu sa vi se accepte actiunea.
Candva (!?) veti primi pensia recalculata, inclusiv sumele restante, incepand cu data de cand aveati dreptul sa treceti la pensie pentru limita de varsta.
Chiar daca rabdarea nu tine loc de paine, din pacate nu prea aveti alte solutii.
Casa Națională de Pensii Publice este vinovată, nu casa teritorială. Programul informatic este elaborat de CNPP și, dacă această instituție nu l-a finalizat până acum, casele teritoriale de pensii nu au cu ce să lucreze.
Multumesc pentru raspunsuri.
Intre timp am aflat de la casa teritoriala ca noul coeficient nu se aplica pentru 2013, nici macar dupa 07 nov.2013, data aparitiei in Monitorul Oficial al deciziei Curtii Constitutionale. Deci suspendarea a fost fara un motiv real, iar acum nu au programul ca sa comunice la CNPP decizia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punerea in plata a deciziei de pensionare la limita de varsta Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu Am iesit la pensie anticipata partiala in 2012. Anul acesta din iulie am dreptul de trecere la pensie pentru limita de varsta. Am intrebat la casa de pensii si ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata fara penalizare florin_iordanescu florin_iordanescu Buna ziua. Daca se poate, vreau sa ma ajutati cu o situatie. Tatal meu, nascut pe 27 Sept 1952, a fost concediat de la ultimul loc de munca, la inceputul ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie si grupa de munca MarcelaBobe MarcelaBobe Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarele probleme: 1. - Am o decizie de pensionare anticipata(cu penalizare) din 2010, nepusa in plata, deci am ... (vezi toată discuția)