avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie si grupa de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie si grupa de munca

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarele probleme:
1. - Am o decizie de pensionare anticipata(cu penalizare) din 2010, nepusa in plata, deci am continuat sa lucrez fara sa solicit anularea deciziei. Am contestat, in instanta decizia, pentru ca nu au fost valorificate adeverinte cu venituri nepermanente si conform hotararii judecatoresti mi s-a emis in 2012 o noua decizie recalculata(incluzand veniturile contestate), si in continuare nepusa in plata.In mai 2014 am intrunit conditiile de pensionare la limita de varsta si am depus dosarul. Noua decizie care urmeaza sa-mi fie eliberata va fi conf. Legii 19/2000 sau Legii 263/2010 ?. Daca noua decizie va fi eliberata conf. Legii 263/2010 rezulta ca si cuantumul pensiei v-a fi calculat conf. aceleiasi legi, plus indexarea cu un indice de corectie de 1,07 cat este in 2014 ?.
2. - Pentru o perioada de 7 ani(anterioara 2001) am lucrat ca inginer mecanic, intr-o intreprindere cu gr.a II a de munca ( fabrica de anvelope Danubiana). In cartea de munca si in adeverinta eliberata se mentioneaza ca perioada respectiva, este in gr.a II a de munca in procent de 90%. Mentionez ca inscrisurile din cartea de munca si adeverinta, fac trimitere la legislatia in baza careia a fost facuta incadrarea in gr. de munca. In cele doua decizii emise de Casa de Pensii sector 4, nu se face nici-o referire la adeverinta de grupa, iar din buletinul de calcul rezulta ca gr. nu a fost luata in calcul, nici la stagiu de cotizare, nici la cuantum. Verbal mi s-a spus ca nu beneficiez de gr. de munca, deoarece am lucrat la serviciul de Proiectare si serviciul MEA, chiar daca documentele doveditoare specifica procentul de 90%. Cum trebuie sa procedez pentru a beneficia de drepturile corespunzatoare gr. de munca?

Multumesc anticipat pentru timpul acordat si raspuns.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:22, 4 Septembrie 2014
1-Noua decizie va fi pe legea 263/2010.
Nu se va aplica indicele de corectie.
2-Daca casa locala nu va lua in calcul adeverinta,umai instanta poate hotari acest lucru.
Buna dimineata,
Multumesc pentru raspuns d-le Carp si scuze pentru intarziere. Am urmatoarea neclaritate: dac atat decizia cat si calculul cuantumului pensiei este facuta in 2014, dupa legea 263/2010, atunci de ce nu beneficiez de coeficient de corectie ?. Nu stiu de ce se aplica coeficientul de corectie la cei care s-au pensionat dupa 2011 , deci pe noua lege.
Coeficientul de corectie se aplica doar celor care si-au deschis drepturile pe legea 263/2011.
Adica incepand cu 01/01/2011.
Ma scuzati ca insist. Am inteles de la inceput acest lucru, dar ce nu stiu este motivul(de ce se aplica) si legislatia care permite aceasta corectie .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coeficient aplicat la pensionare perlutza perlutza Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca acel coeficient de 1,07% se aplica la pensia anticipata sau la pensia pentru limita de ... (vezi toată discuția)
Acordare indice de corectie delia2007 delia2007 Buna ziua! Mama s-a pensionat anticipat in anul 2010. In anul 2014, trece la pensie limita de varsta, La acea data 2014, nu i s-a acordat indicele de ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor Justitiarul711 Justitiarul711 Am inteles ca celor care au iesit la pensie in perioada 2011-2013 li se vor recalcula pensiile. Pentru aceasta trebuie ca pensionarul sa faca o cerere sau se ... (vezi toată discuția)