Marți, 15 aprilie, are loc evenimentul: Reges-Online - Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților.Participă →
M-am angajat in luna august la o societate si mi s-au cerut actele pt a-mi face cartea de munca. Dupa ce am vazut ca nu mi se da nici un act pe care sa-l semenez, un contract ceva, am hotarat sa imi dau demisia si dupa o luna am plecat. Din luna septembrie, de cand am plecat, si pana in prezent nu mi-am primit nici banii pentru perioada lucrata si am aflat ca nu mi-au facut nici carte de munca. Ma tot amana ca imi dau banii, dar nu am primit nici un ban. Vroiam sa fac o reclamatie la ITM (dovada ca eu am depus actele pt a-mi face actele de angajare ar fi fisa medicala pe care am depus-o la societate), dar doresc sa stiu daca facand aceasta reclamatie eu imi pot primi banii pt perioada lucrata. Am lucrat la o firma de ambalat zahar la pliculet si acum, dupa 3 luni de cand am plecat, ma ameninta ca o firma este nemultumita de ambalarea unui pachet, cu toate ca mai era o persoana care ambala, si vor sa ma puna sa semnez niste acte care vin de la firma respectiva. Nu stiu ce acte as putea eu sa semnez daca mie nu mi s-au facut acte de angajare. Daca totusi o semnez,in cazul in care vor sa imi opreasca bani din salariu si sa-mi dea doar o mica parte din el, pot demonstra cu acesta hartie la ITM ca totusi ei nu mi-au facut carte de munca?
Ce ma sfatuiti sa fac? Imi pot recupera banii pt perioada lucrata fara a ajunge totusi in instanta?
1. Nu semnati niciun act care vi se solicita sa-l semnati.
2. Depuneti sesizarea la ITM si daca se constata ca ati avut raport de munca in perioada mentionata in sesizare, atunci :
- angajatorul va fi obligat sa va incheie c.i.m. si sa-l transmita in REVISAL.
- angajatorul va fi obligat sa va achite salariul pentru perioada lucrata
- angajatorul va fi obligat sa va plateasca contributiile sociale aferente salariului acordat.
Multumesc pt raspuns!
M-au sunat azi si mi-au dat decat jumatate din salariu, motivand ca mi s-au oprit din bani pt ca un transport a venit inapoi pt ca a avut nemultumiri o firma. Mi-au spus ca ei nu au stiut ca nu mi-a facut acte contabila si abia cand am plecat eu au aflat. Bineinteles, minciuni. Ma sfatuiti sa ma duc totusi la ITM sa le fac reclamatie pt ca nu mi-au facut carte de munca si nu mi-au dat toti banii? Nu cred ca ei imi pot demonstra ca acea marfa a fost ambalata si de mine (de fapt, nici nu stiu sigur daca ce mi s-a spus este adevarat) sau a fost ambalata de fetele angajate dupa plecarea mea. Imi mai pot recupera si restul de bani?
Nu stiu daca in urma unui control de la ITM ei se pot scoate cu minciuni, pt ca eu nefigurand cu acte, cum pot ei sa le spuna ca mi-au oprit din salariu din motivul mentionat de ei?
Daca ei ar spune ca am fost in perioada de proba, trebuiau sa imi faca acte si pt perioada asta?
Perioada de proba constituie vechime in munca si face parte din activitatea desfasurata la un angajator.
Asadar, nu au cum sa se scoata prin motivarea ca ati fost in proba.
Daca aveti anumite acte semnate de dvs in acea perioada, atunci le puteti prezenta ITM-ului.
Cartea de munca
ciki
As dori sa ma lamuriti intr-o problema.Eu am lucrat in Romania pana in 2005 an in care am plecat in Italia iar cartea de munca o am eu.Deci vreau sa stiu daca ... (vezi toată discuția)