avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reclamatie impotriva asociatiei de proprietari sau a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reclamatie impotriva asociatiei de proprietari sau a presedintelui

Intr-o vizita de sambata, un apropiat mi-a relatat o serie de abuzuri petrecute in blocul in care locuieste (acordare de prime si marire de salariu fara acordul adunarii generale, cheltuieli in scop personal, lucrari de intretinere a blocului care nu s-au executat niciodata dar pentru care au fost incasati banii din fondurile asociatiei, angajare fictiva de personal, bineinteles platit la negru, etc) toate puse in sarcina presedintelui comitetului executiv. De comisie de cenzori sau verificarea de documente nu s-a auzit in blocul respectiv... Prietenul meu doreste sa faca o plangere penala la parchet sau o reclamatie la politie si nu este convins impotriva cui sa o indrepte: impotriva presedintelui respectiv ca persoana fizica sau impotriva asociatiei de proprietari? Eu nu i-am putut oferi varianta pe care sa o urmeze... Dvs. ce credeti?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:29, 17 Noiembrie 2013
Acordarea de prime intra in competenta si responsabilitatea comitetului executiv
Modificarea indemnizatiei/retributiei angajatilor asociatiei de proprietari intra in responsabilitatea si competenta comitetului executiv
HG nr 1588/2007 Art 17 (5) Comitetul executiv poate angaja personal specializat pentru indeplinirea atributiilor ce ii nevin si adopta decizii asupra cuantumului salariilor, indemnizatiilor, remuneratiilor si al eventualelor premieri care se acorda pensonalului incadrat cu contract individual de munca sau in baza unei conventii civile de prestari de servicii, in limita bugetului aprobat de adunanea generala.
(6) Comitetul executiv angajeaza sau demite personalul, incheie sau reziliaza contracte in ceea ce priveste activitatea de administrare si intretinere a cladirii, a partilor comune de constructii/a instaIatiilor, precum si pentru alte activitati conforme cu scopul asociatiei de proprietari: administrare, contabilitate, casierie, ingrijire, mecanica, instalatii etc. Angajarea personalului necesar asociatiei de proprietari se face de catre comitetul executiv, reprezentat de presedinte, in conformitate cu prevederile Iegislatiei specifice In vigoare.
(7) Comitetul executiv decide asupra acordarii unor dreptuni banesti membrilor asociatiei de proprietari care desfasoara activitati lucrative folositoare acesteia, in limita bugetului de venituri si cheltuieli adoptat de adunarea generala a proprietarilor, potrivit art. 35 aIin. (5) din Legea nr. 230/2007.

.

Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie
L nr 230/2007 Art. 31
(1) Preşedintele asociatiei de proprietari reprezintă asociatia în derularea contractelor şi
îşi asumă obligatii în numele acesteia. El reprezintă asociatia de proprietari în relatiile cu
tertii,
inclusiv în actiunile initiate de asociatie împotriva unui proprietar care nu şi-a
îndeplinit obligatiile fată de asociatie sau în procesele initiate de un proprietar care
contestă o hotărâre a adunării generale a proprietarilor.

Pentru o temeinica si completa informare privitor la responsabilitatea si competenta presedintelui si a comitetului executiv din cadrul asociatiei de proprietari ,pentru a indeparta situatia neplacuta ca prietenul dvs sa demareze o actiune care sa se finalizeze defavorabil lui,sau ca actiunea sa ,sa genereze dispute sau chiar plangere penala impotriva lui,se impune ,ca initial acesta sa studieze temeinic L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
Sa inteleg faptul ca presedintele poate sa-si dubleze salariul peste noapte fara aprobarea adunarii generale sau sa imparta prime, pe te miri ce, in afara sumelor aprobate prin bugetul de venituri si cheltuieli? Eu am facut doar un rezumat al faptelor...
Prietenul meu doreste un raspuns clar: impotriva cui sa-si indrepte reclamatia.
mira55 a scris:

Prietenul meu doreste sa faca o plangere penala la parchet sau o reclamatie la politie si nu este convins impotriva cui sa o indrepte: impotriva presedintelui respectiv ca persoana fizica sau impotriva asociatiei de proprietari?

1-Pentru raspuns concret,comunicati date concrete, relevante,care analizate sa poata conduce de ex ca faptele suspectate sunt sub incidenta penala Aspectele sesizate nu releva elemente sau indicii temeinice in baza carora sa se concluzioneze ca exista fapte prevazute si pedepsite de legea penala
2-Politia nu se implica in solutionarea de astfel de aspecte
3-intradevar ,functionarea asociatiei de proprietari,fara cenzor/comisie de cenzor reprezinta incalcare a normelor in vigoare si permite suspectarea unor posibile abuzuri...dar de la suspiciuni la garantia unor fapte prevazute si pedepsite de legea penala este o diferenta semnificativa
Eventual ,daca prietenul suspecteaza incalcarea normelor,existenta de prejudiciu,poate solicita serviciului specializat din primarie,exeritarea controlului asupra activitatii financiar contabile a asociatiei de proprietari
Prietenul dv are la dispozitie inclusiv contractare proprie de expertiza financiar contabila prin persoana specializata CECCAR,ocazie cu care poate preciza obiectivele si intinderea expertizei
Conditionat de concluziile expertizei financiar contabile,daca se constata incalcarea normelor in domeniu cu prejudicierea proprietarilor,se poate promova plangere la parchet
Atentie sporita ,deoarece o plangere penala- nesustinuta si neprobata in conditiile legii,poate genera actiuni civile sau penale impotriva prietenului dv

Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2013
ynocentta, utilizator
...Totusi, impotriva cui isi indreapta reclamatia/plangerea? Scurt, concis si la obiect. Ca nu sant relevate indicii temeinice, ca faptele nu sant de natura penala, etc sant problemele celui ce vrea sa reclame aspectele respective. Treaba lui...
(Interventia serviciului specializat din primarie este... poezie, credeti-ma).
Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2013
mira55, utilizator
Presedintele asociatiei este ales de proprietari si trebuie sa respecte legislatia, ceea ce in cazul dv. se vede treaba ca n-o prea face.

Autoritatea care monitorizeaza asociatiile de proprietari este primaria, dar ziceti ca, in cazul de fata, ar fi poezie.

Prietenul dv. este singurul nemultumit? Poate mai sunt si altii. Atunci poate sa ia initiativa si cu semnaturile a 20% dintre membrii asociatiei poate convoca o AG extraordinara in care, in afara de scandaluri pe diferite teme, sa ajunga participantii sa schimbe si conducerea actuala.
Dupa ce s-ar alege o alta conducere pot verifica documentele asociatiei, pot eventual comanda si o expertiza contabila si, in caz de prejudicii majore aduse proprietarilor, poate fi chemat in justitie.

Altfel, nu vad ca se baga cineva in treburile asociatiei, la o simpla reclamatie. Proprietarii l-au ales, tot proprietarii il pot indeparta din functie si asta se poate prin reglementari legale.

Alte discuții în legătură

Plangere administrator caradis caradis Buna ziua. sunt cenzor la o asociatie . Am verificat actele pe 2015 si sunt ingrozita de ce am gasit in ele. Presedintele nici nu vrea sa auda de expertiza, ... (vezi toată discuția)
Presedintele asociatiei refuza sa puna la dispozitie acte rivas rivas conform art. 10 din legea 230/207 am trimis presedintelui asociatiei de proprietari printr-o scrisoare cu confirmare de primire o cerere in care solicitam ... (vezi toată discuția)
Care articol de lege permite comitetului executiv al unei asociații de proprietari să ia hotărâri fără a avea acordul adunării generale ? asa1 asa1 În cadrul Asociației de Proprietari în care activez forțat, în ultimii 5 ani nu s-a mai convocat nicio Adunare Generală a celor 505 de membri ai ... (vezi toată discuția)