avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care articol de lege permite Comitetului Executiv al ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care articol de lege permite Comitetului Executiv al unei Asociații de Proprietari să ia hotărâri fără a avea acordul Adunării Generale ?

În cadrul Asociației de Proprietari în care activez forțat, în ultimii 5 ani nu s-a mai convocat nicio Adunare Generală a celor 505 de membri ai Asociației de Proprietari, și astfel toate hotărârile finale luate în cadrul Asociației noastre s-au votat pe ascuns, de către cei 5 membri ai Comitetului Executiv (inclusiv de către președintele Asociației), FĂRĂ A EXISTA ACORDUL FINAL AL ADUNĂRII GENERALE ANUALE.
Studiind articolele 53-56 din Legea nr. 196/2018 nu am găsit niciun mic paragraf care să dea dreptul legal membrilor Comitetului Executiv să impună angajări, remunerații sau alte cheltuieli sau fonduri comune.
Conform articolului 53, atribuția de a lua hotărâri într-o Asociație de Proprietari este doar în sarcina Adunării Generale.
Conform articolului 55, Comitetul Executiv are doar rolul de a propune angajări, remunerații și alte fonduri comune, în caz contrar intră în atribuțiile Adunării Generale.
Aș vrea să știu dacă există vreun alt articol de lege care să dea dreptul președintelui și celor maxim 4 membri ai Comitetului Executiv să ia hotărâri în mod unilateral și ilegal orice acțiune, FĂRĂ A AVEA ACORDUL UNEI ADUNĂRI GENERALE, care să fi fost convocată strict conform articolelor 46-53 din Legea nr. 196/2018..
Cel mai recent răspuns: asa1 , utilizator 08:32, 2 Octombrie 2022
In lege scrie clar cum se iau deciziile.

Ii puteti atentiona ca ceea ce fac nu este legal si puteti depune si plangere la Primarie-compartiment specializat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Forul suprem in cazul asociatiilor de proprietari care poate dispune interventii la partea comuna care nu reprezinta urgente majore este adunarea generala
Legiuitorul a impus obligativitatea convocarii adunarii generale cel putin o data pe an in primul trimestru sau ori de cate ori este necesar
Adunarea generala poate fi comnvocata de catre presedinte,de comitetul executiv sau de catre minimum 20% dintre membrii proprietari
Aspectul ca la dv in asociatie nu a fost convocata adunare generala in ultimii 5 ani constituie incalcare flagranta a legii in vigoare,ridica suspiciuni majore privitor la temeinicia si corectitudinea activitatii echipei manageriale,in conditiile in care de 5 ani nu a fost realizata anual descarcare de gestiune,discutat si votat buget de venituri si cheltuieli
Daca la nivelul asociatiei,intampinati reticenta,sesizati oficial serviciul de sprijinie si indrumare asociatii de proprietari din primarie,care in astfel de cazuri detine autoritatea si competenta sa dispuna convocare de adunare generala si masuri concrete pentru respectarea dispozitiilor in vigoare-inclusiv sanctiuni impotriva presedintelui de asociatie
Nu înseamnă aceste acțiuni abuzive, ca și fapte penale, dacă nu s-au convocat Adunări Generale în ultimii 5 ani ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

flory_mr flory_mr Citind articolul 53 litera g din Legea 196/2018, constatăm că fără acordul dat de proprietari doar în cadrul unei Adunări Generale anuale, Fondul ANUAL ... (vezi toată discuția)
Cum pot proceda proprietarii și membrii din cadrul unei asociații de proprietari, știind că președintele acesteia a refuzat să convoace vreo adunare generală în ultimii 7 ani ? doris2001 doris2001 Cum pot proceda proprietarii și membrii din cadrul unei Asociații de Proprietari, știind că președintele acesteia a refuzat să convoace vreo Adunare ... (vezi toată discuția)
Listele de plată sunt ilegal calculate dacă nu au la bază hotărâri ale adunărilor generale anuale, convocate conform legii nr. 196/2018, art. 47, 48 și 53 ! flory_mr flory_mr Am găsit pe Internet un articol extrem de explicit care arată obligațiile unui administrator de Condominiu, în care aproape la fiecare articol se arată ... (vezi toată discuția)