Buna ziua.
In septembrie s-a incheiat procesul prin care am cerut pensie alimentata si custodie deplina a copilului minor rezultat dintr-o relatie.
Am obtinut pensie alimentara 25% din veniturile tatalui ( care munceste legal in alta tara) iar acesta incearca sa imi ofere 25% din minimul pe economie, nu din ceea ce ia cu ore suplimentare si sporuri- un total destul de mare.
E posibil ca legea Germana sa considere ca desi incaseaza mai mult imi poate plati din minimul pe economie? = el isi are cartea de munca la el pe firma si incaseaza "grosul" prin firma lui, insa pe cartea de munca isi plateste un minim pentru pensie si contributiile la stat.
partea a doua a intrebarii si cu la fel de multa importanta pentru mine este:
Avem custodie comuna, desi domiciliul este stabilit la mine. El mi-a cerut sa ii aduc copilul in vacanta de iarna, si sa stam impreuna acolo in vacanta. Asa vor decurge mereu lucrurile? el imi cere sa ii aduc copilul si eu trebuie sa vin cu el? sau sa i-l las acolo fara mine cat timp imi cere el? pot cere un program de vizite regulat, stabilit siacceptat de amandoi? daca da, care e procedura acum ca procesul este incheiat si sentinta ramasa definitiva prin nerecurare si irevocabila?
Chiar daca aveti o hotarare definitiva si irevocabila, trebuie sa fiti consitienta de faptul ca, in materie de pensie de intretinere, autoritate parinteasca, domiciliu minor, program de vizita, nu exista autoritate de lucru judecat, ceea ce inseamna ca toate aceste masuri pot fi modificate de ficare data cand se modifica situatia de fapt.
Pentru pensia alimentara, aceasta se raporteaza la venitul lunar net. Banii pe care spuneti ca ii incaseaza pe firma nu intra in baza de calcul a pensiei alimentare, firma este personalitate juridica distincta, nu are nimic de a face cu pensia datorata. Nu ati specificat daca firma este inregistrata in Germania sau in Romania.
Refertor la programul de vizita: Daca ajungeti sa solicitati un program de vizita prin instanta, programul va fi fara prezenta dv. Asa ca, mai bine va intelegeti de comun acord. Daca tot v-a cerut sa stati si dv acolo in vacanta, de ce sa nu va bucurati si dv de o vacanta in afara tarii?
1. Dividentele pe care le obtine sotul dumneavoastra de pe urma societatii, fie ca are personalitate juridica dobandita in romania ori germania, se iau in calcul la stabilirea pensiei de intretinere.
2. Nu va poate obliga sa aduceti copilul la el in perioada vacatelor. El trebuie sa intreprinda aceste diligente, pe cheltuiala lui si prin grija lui. Daca vacantele se desfasoara in strainatate mai are nevoie si de un acord din partea dumneavoastra.
3. Puteti oricand solicita majorarea pensiei de intretinere, avand in vedere societatea de care vorbiti.
4. Nu puteti fi obligata sa petreceti un timp alaturi de fostul sot.
Contractul lui de munca este incheiat ca si persoana fizica dar factura pentru serviciile furnizate este de pe firma lui( deschisa si functionala in Germania)- e o procedura pe care nu am inteles-o....... apoi el mai are un contract de munca pe firma lui si in baza acestuia isi plateste minimul pe economie. din acest minim vrea sa achite pensia.
trebuie sa va adresati unui executaor din germnia pentru a executa hotararea acolo, insa numiai dupa ce este irevocabila. se iau in calcul doar veniturile realizate de el nu de firma la care este asociat.
Nu trebuie sa va duceti cu copilul dar, cel mai probabil, va trebui sa-l lasati singur cu tatal lui.
Puteti cere stabilirea unui progam de vizite, era bine daca il cereati odata cu pensia de intretinere - aveati mai putine cheltuieli, dar nu e prea tarziu.
Ca sa fie practic, insa, va recomand sa apelati la un mediator pentru a stabili, impreuna cu tatal, un program care sa va multumeasca pe amandoi.
Tot acolo puteti negocia si pensia de intretinere, sau, si mai bine, contributii in natura( ii cumpara in fiecare toamna ghete si geaca, in fiecare primavara pantofi, ii plateste 10 zile de tabara, 1 curs extrascolar pe luna, samd - ce ati cumpara si dvs de banii respectivi, pana la urma, doar ca el nu mai are impresia ca va intretine pe dvs)