avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am si eu o intrebare dacã ma poate ajuta cineva ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am si eu o intrebare dacã ma poate ajuta cineva ...

pe 15.11.2013 am incheiat un contract de inchiriere la o vila pentru perioada 30.12-3.01.2014 am dat avans jumate din suma si restul sumei urmand a se achita la 01.12.2013 daca nu se efectueaza plata contractul devine nul si pierd avansul .. acum eu vreau sa anulez contractul din motive personale dupa 4 zile de la data incheieri contractului.. se poate recupera avansul ? In contract singura clauza se refera la suma care trebuie achitata pe 01.12.2013, daca nu se achita contractul devine nul . Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2013
andreigrigoriu, moderator
Cel mai recent răspuns: JohnnyBRB , utilizator 00:11, 19 Noiembrie 2013
Buna intrebare.
Pai sa vedem...() In primul rand daca in contract nu se prevede ca in urma denuntarii unilaterare pierdeti avansul, parerea mea este ca ii puteti recupera.
O alta problema este si in legatura cu data certa a acestui contract, daca se vrea a fi un contract de inchiriere, si anume este el inregistrat la ANAF, pentru a-si putea produce efecte juridice?
Doar analizand contractul in raport de dispozitiile legale va puteti raspunde la intrebare.
Nu este imperiors sa formulati o cerere in instanta, discutati in prealabil cu locatorul/ cel cu care ati incheiat contractul.
Chiar daca ajungeti in instanta aveti posibilitatea de a va recupera cheltuielile ocazionate cu judecata.
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2013
ContSters305424, utilizator
Contractul de inchiriere isi produce efectele si daca nu este inregistrat la ANAF. Sanctiunea pentru neinregistrare este amenda pentru locator, nici nu il intereseaza pe georgelaurentiu88 daca e inregistrat la ANAF sau nu. Data contractului este data semnarii de catre ambele parti.
isi produce efecte juridice oricum numai ca daca nu este inregistrat (si mai mult decat sigur nici nu e facut la notar) nu este titlu executoriu asa incat daca se pune problema sa recupereze banii altfel decat amiabil va urma o procedura mult indelungata.
:ban: Avertisment moderator!

Stimați forumiști @georgelaurentiu88 și @luissiana,

Vă rog să folosiți limba română în forma clasică, nu dialecte imaginare, în care și este shi , ca este k ...etc.

În acest sens, Regulamentul Forumului prevede:

,,1.1. Mesajele se scriu in limba romana. Ne-am dori sa se scrie si cu respectarea gramaticii si sintaxei limbii romane, dar uneori intelegem ca suntem un forum si nu aula Academiei Romane. Exprimarea scrisa este, prin definitie, mai complexa decât cea orala si, prin urmare, încearca sa te faci înteles prin ceea ce scrii. Mai tinem si la respectarea regulilor de baza ale limbajului scris, dupa cum urmeaza:
- nu este de dorit sa folosesti scrierea cu inflorituri (k, sh, tz, y), cu exceptia cazurilor în care pot aparea confuzii;
- spatiu se lasa dupa si nu înainte de semnele de punctuatie;
- un singur semn de exclamatie sau de întrebare este de cele mai multe ori suficient, trei semne sunt considerate maximul admis in orice discutie normala, un numar mai mare ducand, probabil, la enervarea cititorului;
- numarul punctelor de suspensie este trei, nu doua sau patru;
- scrierea cu diacritice este optionala.
,,

Vă mulțumesc,
moderator Andrei Grigoriu
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2013
andreigrigoriu, moderator
In primul rand, desi nu e prea relevant, contractul nu devine NUL daca nu platiti restul de pret.
In al doilea rand, in opinia mea, dumneavoastra ati dat o ARVUNA (confirmatorie) pe care o pierdeti in caz de neexecutare fara justificare a obligatiilor dumneavoastra. Codul Civil dispune cam asa:

Art. 1544: Arvuna confirmatorie
(1)Dacă, la momentul încheierii contractului, o parte dă celeilalte, cu titlu de arvună, o sumă de bani sau alte bunuri fungibile, în caz de executare arvuna trebuie imputată asupra prestaţiei datorate sau, după caz, restituită.
(2)Dacă partea care a dat arvuna nu execută obligaţia fără justificare, cealaltă parte poate declara rezoluţiunea contractului, reţinând arvuna. Atunci când neexecutarea provine de la partea care a primit arvuna, cealaltă parte poate declara rezoluţiunea contractului şi poate cere dublul acesteia.
(3)Creditorul obligaţiei neexecutate poate însă opta pentru executare sau pentru rezoluţiunea contractului şi repararea prejudiciului potrivit dreptului comun.

Nu sunt foarte sigur daca avansul pe care l-ati platit poate fi considerat o arvuna. Faptul ca ati dat jumate din pretul chiriei si urmeaza sa mai dati inca jumate pe 01.12.2013 inseamna ca dumneavostra platiti in rate si IN AVANS.

In opinia mea, nu puteti recupera avansul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerestituire avans pentru auto second hand Matrix 1122 Matrix 1122 Buna ziua, Daca eu,persoana fizica am primit un avans tot de la o persoana fizica (transfer bancar) pentru masina de 2000 lei fara niciun act,fara niciun ... (vezi toată discuția)
Recuperare avans nunta - forta majora mada2594 mada2594 Buna ziua! In contextul COVID19, am avut un apel telefonic cu organizatoarea de nunti angajata la localul la care urma sa facem nunta in Septembrie 2020. ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă ,,declarația părților prin care se renunță la caracterul de arvună al tuturor sumelor de bani achitate cu titlul de avans''? Carolynn Carolynn Ce înseamnă declarația părților prin care se renunța la caracterul de arvună al tuturor sumelor de bani achitate cu titlul de avans (vezi toată discuția)