avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Modificarea legislației în contencios ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Modificarea legislației în contencios administrativ

întrebarea mea este dacă se poate ataca "legea casatoriei" din Codul Civil pe baza legislației anti-discriminare pentru a se putea legaliza casatoria între persoane de același sex.

Știu că exită 50% români care cred că soarele se învârte în jurul Pământului și nu ar dori să ia masa cu un homosexual, dar legislația nu se face de mase.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 20:23, 20 Noiembrie 2013
Orice este posibil.

Dvs puteti ataca in instanta prevederile legale privind casatoria.
Înţeleg că dvs. doriţi să atacaţi în contencios administrativ prevederi dintr-o lege. O lege nu poate face obiectul controlului instanţei de contencios administrativ. O eventuală cerere de chemare în judecată având acest obiect va fi respinsă ca inadmisibilă.
Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Banuiesc ca va referiti la art. 277 Cod civ.

Art. 277. — (1) Este interzisă căsătoria dintre persoane de același sex.

(2) Căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România.

(3) Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România.

Unu. Dupa cum vi s-a raspuns mai sus, o lege nu poate fi atacata in contencios administrativ. De ce nu? Pentru ca in contencios administrativ se judeca conformitatea unui act administrativ - act emis in executarea unei legi ori pentru a pregati executarea acesteia - cu o norma de nivel superior.
Doi. Codul civil este o lege, nu un act administrativ. Or, cand e vorba despre legi, controlul se face raportat la constitutie, nu la alte legi.
Trei. Din modul in care ati pus insa intrebarea banuiesc ca va ganditi sa chemati in judecata in contencios administrativ orasul/comuna al carei primar/ofiter de stare civila refuza sa incheie casatoria intre persoane de acelasi sex. Intr-o astfel de cerere paratul se va apara cu deplin temei aratand ca i-ati solicitat un act nelegal iar d-voastra ati putea invoca neconstitutionalitatea art. 276 si art. 277 Cod civ.
Patru. Vreti un sfat gratuit? In actualul aranjament politic si constitutional nu aveti nicio sansa.

P.S. Banuiesc ca cei care refuza sa stea la masa cu un homosexual se tem sa nu se molipseasca (cine stie, poate au ei un temei :weg: )
Mulțumesc frumos pentru răspuns dvs. Am înțeles că legile nu pot fi atacate în contencios administrativ înainte să pun a doua întrebare. Probabil că ați glumit când v-ați referit și la
Art. 276

Alienaţia şi debilitatea mintală

Este interzis să se căsătorească alienatul mintal şi debilul mintal.
X-(

Sigur că nu puteți vă imaginați că un student să cheme statul în judecată și să și câștige, mai ales fără nicio prevedere constituțională. Era doar o mare dilemă a mea. Probabil ar trebui să-l las pe Dl.Cernea să-și facă treaba. ([ link extern ] )

P.S. Cei care se tem să nu se molipsească, nu vor scăpa oricum, ne vom asigura că vom avea păcălitorul la noi și vor fi atinși de steagul curcubeu care pe loc îi va transforma în homosexuali. :magic:
Ultima modificare: Miercuri, 20 Noiembrie 2013
keshetsven, utilizator
:"> Ooops! Imi cer scuze, voiam sa scriu art. 271 Cod civ. care este in legatura directa cu art. 277. Rectific. Dar daca scriam asta prin 1992 era corect. Pe vremea aceea "medicii" psihiatri sustineau sus si tare ca homosexualitatea este o boala mintala. Avand in vedere ca pshihiatria este stiinta in aceasi masura cu astrologia si ghicitul in bobi e de mirare ca oamenii i-au luat in serios.
Nu-mi pot imagina un student chemand in judecata statul si castigand fara niciun temei in constitutie? Heeei! Ii scrieti asta unuia care a crescut sub comunisti, timp in care din cauza penuriei de absolut orice mi s-a dezvoltat atat de mult imaginatia incat chiar pot sa-mi imaginez orice. Insa nu se poate intampla orice. Aici, in zona intamplatului, exista reguli iar d-voastra va luptati cu cei care se tem ca fie se molipsesc ei, fie daca nu se prinde "boala" asta de ei se poate molipsi buldogul ori caniche-ul lor.
Dupa ce am scris in acest topic fac pariu cu oricine ca vor fi cativa care se vor intreba: Da' u.b.i.k. asta, ce orientare sexuala are? E hetero sau e :O ? Daca e hetero de ce-i raspunde unui gay care vrea sa infiga steagul curcubeu in ... in ... in ... reduta sfanta a heterosexualitatii?
E simplu: sunt gras, chel si cam batran iar concurenta e din ce in ce mai aspra. Apoi, pe mine ma deranjeaza cei care ii fac ochi dulci prietenei mele, nu cei care imi fac mie ochi dulci. Cu astia ma descurc usor, cu ceilalti e greu. D'aia!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cãsãtorie intre persoane de acelasi sex keshetsven keshetsven În iunie a.c. Comisia Parlamentară pentru revizuirea Constituției a votat un amendament care includea și protecția împotriva discriminării ... (vezi toată discuția)
Casatorie intre persoane de acelaisi sex? ContSters83024 ContSters83024 In proiectul noului Cod Civil , potrivit Art. 203\" Casatoria se incheie prin consimtamantul personal al viitorilor soti\". Prin aceasta modificare se revine ... (vezi toată discuția)