Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: in cazul decesului unei persoane, sotul ei fiind decedat, fara ca sotii sa aiba copii, cine vine la mostenire? Sotul a lasat prin testament partea lui de apartament sotiei, dar apartamentul este inca pe numele amandorura. Este valabil testamentul facut de sotul decedat in favoarea sotiei? Rudele sotului decedat pot ridica pretentii la mostenire in acest caz, sau doar rudele sotiei? pana la ce grad de rudenie?
Va multumesc
Cele doua succesiuni, pe acelasi apartament se vor face succesiv. Adica prima data dupa sotul decedat mosteneste sotia, prin testament, decedata ulterior. Iar dupa sotie, daca nu a facut si ea testament pentru anumite persoane, mostenesc fratii/surorile ei, sau respectiv nepotii de frati/surori, daca fratii/surorile nu mai sunt in viata, in cote egale fiecare frate/sora.
Se merge la notar si se porneste procedura succesorala, notar din localitatea unde a avut sotia ultimul domiciliu. Se duc certificatele de deces in original, casatorie intre cei doi defuncti, extras carte funciara cu apartamentul, testamentul, buletinele rudelor mostenitoare ale sotiei, certificate de nastere si casatorie (in cazul fetelor) ale mostenitorilor, certificat fiscal ca este achitat impozitul pe 2009 dupa apartament, si 2 martori.
Rudele nemultumite ale sotului decedat anterior pot incerca atacarea testamentului/succesiunii in instanta, dar daca nu pot justifica ceva temeinic, nu prea au sanse. Ar trebui sa probeze ca de fapt sotul decedat le-a promis lor apartamentul, sau ca apartamentul nu etse bun comun din casatoria celor doi soti decedati... ... complicat. Sotia are prioritate.
Succes
Va multumesc mult pentru raspuns. Intre timp am vorbit cu persoana care m-a rugat sa o ajut si am aflat amanunte care ar putea totusi sa dea un drept de mostenire si urmasilor sotului decedat. Si anume, faptul ca apartamentul a fost cumparat de fapt din banii proveniti din partea parintilor sotului decedat, sotia neavand nici un aport material in cumpararea apartamentului. Acesta poate fi un motiv intemeiat de atacare a testamentului sau a succesiunii de catre urmasii sotului? Ce proportie ar putea primi din mostenire?
Va multumesc inca o data.
P.S. Persoana interesata doreste sa atace testamentul sau succesiunea, dar vrea in prealabil sa stie ce sanse ar avea.
Cu un aparator bun sansele de atac ale testamentului sunt destul de mari.
Atunci probabil trebuie sa arate ca sotul decedat a mostenit de la parinti apartamentul, sau eventual din banii mosteniti a cumparat apartamentul. Dar se pune totusi si problema cumpararii in timpul casatoriei, unde si sotia devine coproprietar, si conteaza si perioada cat au fost casatoriti, ca investitii pentru pastrarea in bune conditii a apartamentului deja sigur s-au facut din cheltuieli comune.
In baza acestor lucruri si a ceea ce va mai cere instanta se va stabilii cota in care ar fi proprietari, dar zic eu, cel mai putin 1/4 ar reveni totusi sotiei decedate, adica rudelor ei.
Cine mosteneste?
marianna
Sot si sotie fara copii. Decedeaza sotul care are in proprietate un apartament inainte de casatorie.
Sotul decedat nu mai are decit doi frati in viata. Nu si ... (vezi toată discuția)