Buna ziua. In vederea pensionarii la limita de varsta, de la casa de pensii mi s-a solicitat o adeverinta de venit de la firma unde am lucrat, care sa cuprinda venitul lunar cu ore suplimentare, premieri, sarbatori lucrate, absolut orice venit suplimentar, in vederea stabilirii exacte a venitului pentru care se va calcula pensia. De la serviciul personal al firmei unde am lucrat 35 ani mi s-a spus ca nu mai au de unde sa-mi dea asa ceva, ca nu mai au evidenta. Pentru cei care au plecat in urma cu cativa ani s-au eliberat aceste adeverinte si i-au ajutat la obtinerea unui plus la pensie. Intrebarea mea este unde ma pot adresa cu o sesizare pentru a obtine aceasta adeverinta. Sunt de acord ca este mult de cautat dar nu cred ca s-au distrus toate arhivele, mai ales ca este o firma mare inca foarte activa pe piata. Va multumesc.
La calculul punctajului, conform Legii nr. 263/2010, nu se iau in considerare orele suplimentare, premiile ori alte sporuri nepermanente, daca nu s-a platit CAS pentru ele.
Asta se intampla pana la 01.04.2001, de atunci se retine CAS pentru tot venitul din salarii si exista declaratiile de CAS depuse de angajatori..
Pentru perioada de dinainte de 01.04.2001 adeverinta nu va ajuta, iar pentru perioada de dupa 01.04.2001 nu are rost, exista declaratiile de CAS depuse de firma.
Ma mir ca cineva de la casa de pensii v-a spus sa aduceti respectiva adeverinta.
Va multumesc pentru raspuns, dar pentru alti fosti colegi care au plecat din firma in anul 2011 in urma insistentelor le-au fost eliberate aceste adeverinte de venituri suplimentare, dar incepand cu anul 1990. Pe fluturasii de salarii care ne parveneau lunar erau trecute separat retinerile pentru CAS, somaj si impozit la suma totala, deci consider ca s-au platit toate darile catre stat, CAS si somaj.
Daca CAS era calculat la suma totala, atunci da, aveti nevoie de adeverinta in care sa se specifice clar de catre angajator ca sumele evidentiate au facut parte din baza de calcul a CAS.
Totusi, sunt nelamurita pentru ca legislatia din acei ani nu prevedea retinerea CAS din toate sumele, ci numai din salariul de baza si sporurile permanente.
Va rog sa verificati bine din ce era compusa baza de calcul a CAS.
Ce modalitate de acces la baza de calcul mai am eu acum la aproape 3 ani de cand am plecat din firma. Din pacate acei fluturasi de salariu dupa ce-i consultam si dadeam ,, urarile de bine" celor care ne-au retinut banii, ii rupeam si-i aruncam.