avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... abuz de dreptul la concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

abuz de dreptul la concediu fara plata

Buna dimineata,
am cativa angajati care in fiecare luna isi iau cateva zile de concediu fara plata in conditiile in care au destule zile de concediu de odihna neluate.
Stiu ca nici o lege nu limiteaza dreptul angajatului de a-si lua concediu fara plata, dar cumva trebuie facut ceva pentru a nu se abuza de concediu fara plata. Acelasi lucru se intampla si in ceea ce priveste concediile medicale. Am alti cativa colegi care nu vin intr-o zi sau 2 la servici si aduc apoi concediu medical pentru aceste zile, dar ei sunt bine sanatosi.
Ce ma sfatuiti pentru ca nu reusesc sa gasesc o solutie?
Cel mai recent răspuns: soficu cristina , utilizator 17:57, 3 Aprilie 2009
Angajatorul are prerogativa de a stabili organizarea si functionarea unitatii conform art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cum art. 54 din acelasi cod stipuleaza ca poate fi suspendat, prin acordul partilor, contractul individual de munca in cazul concediilor fara plata pentru interese personale, fara a se preciza limita, reiese ca dreptul angajatorului nu este limitat in nici un fel.
Buna credinta justifica suspendarea contractului atat cat se necesita pentru rezolvarea interesului personal. Desigur, in aceasta problema, este clar ca primeaza interesul angajatorului (de a utiliza forta de munca) fata de interesul salariatului de a-si rezolva problema.
Tocmai a aparut un articol in legatura cu acordarea concediilor fara plata, in sectiunea "contractdemunca.ro" a Avocatnet.
Cu acest tip de concediu puteti rezolva problema relativ usor: nu-l aprobati pentru ca aveti multe probleme de rezolvat in cadrul firmei.
Cu medicalul este greu: trebuie sa solicitati controlul actelor medicale, pe de o parte, iar pe de alta parte, trebuie sa ii verificati acasa in zilele in care lipsesc.
Durata concediului fara plata se stabileste in regulamentul de ordine interna si nu poata fi mai mic decat cel prevazut in CCM la nivel national.Societate poate pune conditii de aprobarea concediului fara plata(studii,probleme familiale urgente) cu dovezi.Altfel le considerati abateri disciplinare,lipsa de la serviciu.Daca vrei sa ai loc de munca trebuie sa ai si disciplina muncii.Cu medicalul este mai greu.Doar medicina muncii ,cu care aveti contract, poate demonstra realitatea bolii.Dupa parerea mea faceti sesizare la medicina muncii si la casa de sanatate.Aveti dreptul sa-l refuzati la plata,motivandu-i cauza.Daca nu le convine sa dea firma in judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Co, cm, demisie - toate in acelasi timp? mona_piedra mona_piedra Buna ziua, As dori sa ma ajutati in urmatoarea problema: Cum pot proceda ca si angajator, fara sa incalc legea in conditiile in care: 1. un angajat a ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pe perioada suspendarii cim almi almi Buna ziua, As dori sa stiu ce se intampla in cazul in care un salariat aduce un certificat de concediu medical in perioada in care are contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu de odihna Chris_is_tc Chris_is_tc Buna ziua, Am o intrebare privind incetarea contractului meu de munca cu o firma x.Am incheiat un contract de munca determinata pana-n data de 24.08.2010. ... (vezi toată discuția)