avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata

Buna ziua, va intreb intr-o problema a tatalui meu.
Este pensionat anticipat, la 59 de ani si ceva,iar in martie va implini 65 de ani. Trebuie ca zilele astea sa se duca la Pitesti sa-si faca o cerere, pt pensionarea la varsta. El are stagiul complet de cotizare, a avut o pensie de 690 ron, dar cu o penalizare. Acum i se va acorda si penalizarea respectiva, din cate am inteles. Dar o vecina i-a bagat in cap ca ea cand a ajuns la varsta legala de pensionare, i s-a acordat retroactiv si penalizarea, a primit in jur de 4000 ron retroactiv, ea fiind pensionata anticipat,la un moment dat.Si acum tatal meu crede ca va primi si el retroactiv, banii care i-au fost retinuti ca penalizare, timp de aproximativ 5 ani.
As dori sa stiu cum este legea, sa pot sa-l ajut cumva macar cu un sfat, pt ca sunt departe si vorbim la telefon, nu pot merge cu el pe la autoritati.

Multumesc,
o zi buna
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:26, 20 Noiembrie 2013
Legea 263/2010



Art. 67. - (1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.

(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.

H.G.257/2011

Art. 133
Transformarea pensiilor anticipate si anticipate partiale, stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, in pensii pentru limita de varsta se face la implinirea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5 la lege sau, dupa caz, a varstelor standard reduse potrivit legislatiei in vigoare, iar calculul drepturilor de pensie pentru limita de varsta se face in conditiile legii.



Motivul pentru care vecina a primit 4000 de lei,nu poate fi returnarea penalizarii,ci altul.
De ex:
O greseala care se incadreaza in prevederile de mai jos:

Legea 263/2010

ART. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea de la pensia anticipata partiala la pensia normala realdo realdo Cand se face trecerea de la pensia anticipata partiala la pensia pentru limita de varsta, la implinirea varstei standard de pensionare (65 de ani) sau la ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata, penalizare liviu58 liviu58 daca penalizarea se pastreaza si dupa implinirea virstei legale de pensionare (vezi toată discuția)
Durata penalizare pensie adryanaiulya adryanaiulya Buna ziua, ma numesc Morariu Onorica, sunt la pensie anticipata partial (pensie de asigurari sociale dupa cum se specifica pe decizie), am o vechime in munca ... (vezi toată discuția)