avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce lege prevede suspendarea activitatii pfa in cazul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce lege prevede suspendarea activitatii pfa in cazul CCC

si unde trebuie depus dosarul pt acordarea indemnizatie de CCC daca pe langa activiatea pfa este angajat MAI
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:54, 20 Noiembrie 2013
1. Actul normativ care reglementeaza acordarea indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) este OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

2. Din OUG 111/2010:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...

Art. 29
(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta sunt aplicabile si tuturor categoriilor de personal care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

(2) In situatia persoanelor prevazute la alin. (1), fondurile necesare platii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta si cheltuielile administrative se asigura din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor si institutiilor din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

(3) Pentru perioada cat o persoana dintre cele prevazute la alin. (1) beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului, stabilirea drepturilor de pensie si a altor drepturi de asigurari sociale, acordate potrivit legii, se face potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.


3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 38.
(1) Persoanele care îşi desfãşoarã activitatea în ministerele şi instituţiile din sectorul de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã beneficiazã de concediu şi de indemnizaţie pentru creşterea copilului acordate prin aceste instituţii.

(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile tuturor categoriilor de personal.

(3) În situaţia în care în perioada concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei aferente raportul de muncã sau de serviciu al persoanelor prevãzute la alin. (1) înceteazã, plata indemnizaţiei se asigurã, prin agenţiile teritoriale, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 1 an sau, dupã caz, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

(4) În situaţia prevãzutã la alin. (3), instituţiile din sectorul de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã au obligaţia sã transmitã agenţiilor teritoriale în a cãror razã teritorialã domiciliazã persoana beneficiarã cererea şi documentele doveditoare ale acesteia care au stat la baza stabilirii dreptului.

(5) Institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala au obligatia sa transmita trimestrial Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale situatia privind numarul de beneficiari si sumele platite cu acest titlu.

(6) Situatia prevazuta la alin. (5) se va trimite pana la data de 15 a lunii urmatoare celei in care s-a incheiat trimestrul.

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?

Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.

5. Dvs. fiind si angajat al MAI si PFA veti proceda astfel:

- va suspendati activitatea de PFA si raporturile de munca cu MAI pentru toata perioada in care veti beneficia de indemnizatie pentru CCC;

- cerearea si actele pentru CCC le depuneti la unitatea angajatoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului mandula mandula buna ziua, sunt angajat in MAI ca si politist, vreau sa beneficiez eu de concediu de crestere al copilului ca si tata. Pot sa beneficiez eu ca si politist de ... (vezi toată discuția)
Concediu de ingrijire al copilului tata militar AuraCj AuraCj Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii poate intra in CIC, pe o perioada de 1 sau 2 ani, tatal noului nascut, daca acesta este militar ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie redwolf31 redwolf31 Sunt angajat al M ApN si vreau sa beneficiez de stimulul de insertie fara a trece in concediul de ingrijire a copilului.Sotia nu lucreaza si nu beneficiaza de ... (vezi toată discuția)