Un presedinte de sindicat, caruia i s-a desfacut contractul individual de munca pe motive disciplinare, mai poate detine functia respectiva precum si o functie de vice-presedinte al unei Confederatii sindicale? Daca nu mai are calitatea de angajat, pe cale de consecinta nu-si pierde atit calitatea de membru de sindicat precum si toate functiile detinute si care deriva din calitatea de sindicalist?
Si inca o intrebare legata de acest aspect, un sindicat constituit legal dar care nu are reprezentativitate, isi poate alege in functia de Presedinte, o persoana fizica care nu este angajata institutiei in care functioneaza respectivul sindicat?
Daca da, in ce conditii?
Prin acordarea unui mandat de reprezentare din partea fiecarui membru de sindicat?
Si cum poate fi remunerata functia respectiva, cu bani din mina, cu depunerea unor sume intr-un cont pesonal?
Multumesc.
Din pacate nu cunosc acest amanunt intrucit nu mi s-a pus niciodata la dispozitie statutul. Prevederile respectivului statut, prezinta vreo relevanta deosebita?
Intreb pentru ca respectivului ex-presedinte oricum nu i se mai permite accesul in institutie si deci in cazul in care am un conflict de munca sau o problema de interes personal, el nu ma mai poate reprezenta din motivul mai sus mentionat.
Ar prezenta, numai daca o astfel de situatie este prevazuta in el.
In general, nicio lege nu prevede ce se intampla cu calitatea de membru de sindicat in situatia in care unui membru de sindicat ii inceteaza raportul de munca.
In opinia mea, aceasta inceteaza la data incetarii c.i.m.
Multumesc pentru raspuns, sincer si in opinia mea, ar fi firesc ca odata cu desfacerea CIM-ului, respectiva persoana sa piarda atit calitatea de sindicalist cit si toate functiile de conducere eligibile pe care le-a detinut la nivel de sindicat si la nivel de federatie sindicala.
Mi se pare normala aceasta opinie din moment o persoana fizica care nu are in derulare un CIM, indiferent ca este pe perioada determinata sau nedeterminata, nu poate deveni membru al unui sindicat inregistrat la nivelul unei insititutii, indiferent care ar fi aceea. Conform legislatiei in vigoare, constituirea unui sindicat se face prin aderarea unui anumit numar de salariati, dintr-o institutie, care se pot asocia liber intr-o organizatie care are menirea de a le apara interesele atit la nivel individual cit si la nivel colectiv.