avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Presedinte Sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Presedinte Sindicat

Un presedinte de sindicat, caruia i s-a desfacut contractul individual de munca pe motive disciplinare, mai poate detine functia respectiva precum si o functie de vice-presedinte al unei Confederatii sindicale?
Daca nu mai are calitatea de angajat, pe cale de consecinta nu-si pierde atit calitatea de membru de sindicat precum si toate functiile detinute si care deriva din calitatea de sindicalist?
Si inca o intrebare legata de acest aspect, un sindicat constituit legal dar care nu are reprezentativitate, isi poate alege in functia de Presedinte, o persoana fizica care nu este angajata institutiei in care functioneaza respectivul sindicat?
Daca da, in ce conditii?
Prin acordarea unui mandat de reprezentare din partea fiecarui membru de sindicat?
Si cum poate fi remunerata functia respectiva, cu bani din mina, cu depunerea unor sume intr-un cont pesonal?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Noiembrie 2013
alexandru777, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexandru777 , utilizator 13:24, 24 Noiembrie 2013
Ce prevede statutul organizatiei sindicale in cazul in care inceteaza raportul de munca al unui membru din sindicat?
Din pacate nu cunosc acest amanunt intrucit nu mi s-a pus niciodata la dispozitie statutul. Prevederile respectivului statut, prezinta vreo relevanta deosebita?
Intreb pentru ca respectivului ex-presedinte oricum nu i se mai permite accesul in institutie si deci in cazul in care am un conflict de munca sau o problema de interes personal, el nu ma mai poate reprezenta din motivul mai sus mentionat.
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
alexandru777, utilizator
Ar prezenta, numai daca o astfel de situatie este prevazuta in el.

In general, nicio lege nu prevede ce se intampla cu calitatea de membru de sindicat in situatia in care unui membru de sindicat ii inceteaza raportul de munca.

In opinia mea, aceasta inceteaza la data incetarii c.i.m.
Multumesc pentru raspuns, sincer si in opinia mea, ar fi firesc ca odata cu desfacerea CIM-ului, respectiva persoana sa piarda atit calitatea de sindicalist cit si toate functiile de conducere eligibile pe care le-a detinut la nivel de sindicat si la nivel de federatie sindicala.
Mi se pare normala aceasta opinie din moment o persoana fizica care nu are in derulare un CIM, indiferent ca este pe perioada determinata sau nedeterminata, nu poate deveni membru al unui sindicat inregistrat la nivelul unei insititutii, indiferent care ar fi aceea. Conform legislatiei in vigoare, constituirea unui sindicat se face prin aderarea unui anumit numar de salariati, dintr-o institutie, care se pot asocia liber intr-o organizatie care are menirea de a le apara interesele atit la nivel individual cit si la nivel colectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentativitatea dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara ! va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: daca sindicatul nostru este afiliat la o federatie sindicala. este nevoie sa obtinem si noi ... (vezi toată discuția)
Lider sindicat concediat Monica H. Monica H. speta : presedintele sindicatului XXX de la societatea KKK a fost concediat pt motive care nu tin de desfasurarea activitatii sindicale ci pentru abateri ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat dorucristina dorucristina buna ziua doresc sa ma ajutati sa inteleg baza legala in cazul in care ,daca in cadrul unei societati exista doua sindicate, unul nereprezentativ dar ... (vezi toată discuția)