Buna seara! Sunt stabilita in Germania si vreau sa deschid proces de incredintare a fetitei mele. Intrebarea mea este ce anume trebuie sa fac? Adica: stiam ca pot deschide procesul in orasul unde locuiesc. Dar acum eu am domiciliul in strainatate. Amintesc cum ca fetita este cu mine in Germania dar am nevoie de acest act (hotarire). Multumesc anticipat!
In Germania, acolo, nu doriti? Regulamentului UE 2201/2003 spune ca instanta competenta e la domiciliul copilului. Depinde si de cand stati acolo cu copilul.
Din dispozițiile art. 94 punctul 1. litera a) din Codul de procedură civilă, coroborate cu cele ale art. 106 alin. (1), 107 alin. (1) și 265 din Codul civil și ale art. 114 alin. (1) din Codul de procedură civilă, rezultă faptul că instanța competentă din punct de vedere material și teritorial să judece în primă instanță o cerere privind exercitarea autorității părintești asupra minorului de către un singur părinte, este judecătoria din circumscripția domiciliului minorului.
Art.8 din Regulamentul CE nr. 2201/2003 stabileste competenta de fond în cazul cererilor formulate în materia raspunderii parintesti în sensul ca sunt competente instantele statului membru în care copilul îsi are resedinta obisnuita la momentul introducerii cererii, sub rezerva dispozitiilor articolelor 9, 10 si 12.