avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu vreau sa fac parte din asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu vreau sa fac parte din asociatia de locatari

Buna ziua,

daca se poate va rog un raspuns la urmatoarea problema ,cand faci parte din asociatia de locatari daca ai bransamente individuale(apa rece cu apacanal si apa calda si caldura cu ct)? va intreb aceste lucruri pt.ca m-am saturat sa se calculeze gresit consumul de apa si pierderile( Cand aceeasi suma pe apartament,cand o suma x nr.persoane,cand pierderile sunt calculate si la ap cu 0 persoane cand nu sunt calculate)etc.Cine ma obliga sa fac parte din asociatie cand familii de 3 persoane declara consum de 2mc de apa rece si fam cu 1 persoana consuma 6mc ?care este temeiul legal care imi ingradeste acest drept ?Nu ma intereseaza femeia de servici care....,nu ma intereseaza cheltuieli cu asociatia,administratorul s.a.m.dNu stiu doar cum trebuie sa platesc apa meteo si curentul de pe casa scarii probabil exista o solutie si pt.asta.
Va multumesc frumos,
Cel mai recent răspuns: teisoara , utilizator 13:49, 21 Noiembrie 2013
Nu va obliga nimeni sa faceti parte din asociatia de proprietari !
Dar...aspectul ca dvs ati hotarat sa locuiti in imobil de locuit in comun,va obliga sa respectati normele in vigoare
Chiar daca nu locuiti in apartamentul pe care il detineti ,va revine obligatia sa achitati c/v parti comune-indiferent daca sunteti sau nu membru al asociatiei de proprietari
Diferenta intre proprietarii membri si cei care inteleg sa nu incheie acord de asociere cu asociatia de proprietari este diferit in ceea ce priveste dreptul pe care il detine membru proprietar -in rest obligatiile ce revin tuturor proprietarilor sunt identice indiferent de statutul acestora
Referitor la pierderi...in majoritatea asociatiilor de proprietari exista diferente intre factura si total index comunicat de catre proprietari-diferenta care se recupereaza de la toti proprietarii
Chiar daca aveti bransamente individuale de firunizare utilitati,omiteti aspectul ca beneficiati de instalatia parte comuna din imobil
Aspectul ca pe dv Nu ma intereseaza femeia de servici care....,nu ma intereseaza cheltuieli cu asociatia,administratorul s.a.m.d,nu constituie temei legal pentru a fi exonerat de la achitarea acestora-reprezinta obligatie legal prevazuta asumata de la momentul in care v-ati asumat responsabilitatea sa locuiti in imobil de locuit in comun
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca nu am fost explicita :
femeia de servici nu-si face treaba pot sa fac singura,
admit pierderile ,nu si modalitatea de calcul ,de fapt cum se calculeaza in suma fixa pe apartament sau imparti la nr de membri ai familiei,de ce cei care sunt 0 persoane nu au pierderi ?
daca platesc bransamentele ce face pt.mine asociatia,administratorul,casiera(platesc cu op sau in cont)
Care este temeiul legal pt.obligatia legal prevazuta asumata de aplati ceva de care nu beneficiez.?

Era vorba de asociatia de locatari cu personalitate juridica si nu de asoc de proprietari.

va multumesc
Pentru raspuns la obiect precizati de la bun inceput nemultumirile dv
Nu ati precizat forma de organizare asociatie de locatari,guvernata de L nr 114/1991

1-Femeia de serviciu este angajata asociatiei de proprietari unde ati inteles sa achizitionati bun imobil
Nimeni nu contesta atat pretentiile proprietarilor ,cat si calitatea prestatiei angajatilor-dar acesta nu este temei legal pentru a ridica pretentia neplatii parti comune
Aveti dreptul sa sesizati oficial presedintele de asociatie privitor la calitatea prestatiei femeii de serviciu,concomitent cu prezentarea de inlocuitor care sa satisfaca pretentiile dv
2-Suplimentul diferenta inregistrat intre factura si total index comunicat de consumatorii individual ,in norma in vigoare nu are modalitate de repartizare legal impusa
Practic la nivelul asociatiilor de proprietari se folosesc una dintre cele 4 modalitati de calcul-la decizia comitetului executiv,fiecare dintre variante nefiind perfecta si putand genera dispute intre proprietari
3-Chiar daca dv va platiti bransamentele,asociatia,administratorul ,administreaza partile comune din imobilul unde locuiti,inclusiv calea de acces si altele uscatorie,ghena,etc,isi asuma intretinerea si reparatia acestora terasa,subsol tehnic care chiar daca nu le folositi dv ,fac parte din partea comuna imobil
4-
Care este temeiul legal pt.obligatia legal prevazuta asumata de aplati ceva de care nu beneficiez.?

La ce faceti referire ca nu beneficiati ?
Toate Asociatiile de Locatari trebuiau sa se reorganizeze in Asociatii de Proprietari si sa functioneze conform Legii 230/2007, daca dumneavoastra nu doriti sa aderati la aceasta asociatie este alegerea dumneavoastra, dar aveti aceleasi obligatii ca toti proprietarii:
CAPITOLUL III
Drepturile si obligatiile proprietarilor
Art. 9. - Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu.
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Nici un proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
(2) In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.

Dupa cum vedeti legea nu spune ca obligatii au DOAR proprietarii care sunt membrii ai asociatiei, in schimb DOAR proprietarii membrii ai asociatiei au drept de vot, sau sa fie alesi in structura organizatorica, eu cred ca cea mai buna alegere este sa fiti membru al asociatiei, iar daca sunt lucruri care va deranjaza aveti dreptul sa propuneti alte masuri organizatorice dar care sa fie conforme cu legea, sau sa schimbati conducerea asociatiei.

admit pierderile ,nu si modalitatea de calcul ,de fapt cum se calculeaza in suma fixa pe apartament sau imparti la nr de membri ai familiei,de ce cei care sunt 0 persoane nu au pierderi ?
daca platesc bransamentele ce face pt.mine asociatia,administratorul,casiera(platesc cu op sau in cont)

Este foarte simplu de spus "pot sa fac si eu ce face femeia de servici", dau o matura in fata usii si un mop si gata curatenia, dar de desfundat ghena, dar de scos si spalat tomberoanele, dar de spalat la ghena, asta cine sa o faca?
Daca nu va convine modalitatea de repartizare a pierderilor, gasiti in partea dreapta la "Documente utile" o sugestie de repartizare a acestor pierderi pe care le puteti propune sa fie aplicate si in cadrul condominiului dumneavoastra.
Administratorul, nu este cel care face listele si in rest nu face nimic, sa stiti ca nu va doresc sa fiti o luna in pielea unui administrator, sa vedeti ca zilnic sunt probleme intr-un condominiu, daca nu pica o teava la X sigur pica la Y, iar aceasta poveste se repeta zilnic.
Sa stiti ca privit de afara treaba de administrare intr-un condominiu este foarte simpla, numai cei care o fac stiu cat este de greu, cate probleme sunt, cate pareri contra si cate injuraturi se primesc zilnic.

Nu ma intereseaza femeia de servici care....,nu ma intereseaza cheltuieli cu asociatia,administratorul s.a.m.dNu stiu doar cum trebuie sa platesc apa meteo si curentul de pe casa scarii probabil exista o solutie si pt.asta.

Da exista o solutie si pentru asta, nu vreau sa fiu rau, solutia se numeste casa la curte unde nu aveti vecini, administrator, femeie de servici, etc..
de desfundat ghena, dar de scos si spalat tomberoanele, dar de spalat la ghena, asta cine sa o faca?

tocmai asta e problema -nu avem nici lift,nici ghena ,nici........oricum spala odata la sapt si matura cateodata.Sunt servicii de care nu beneficiez ca sa platesc pe luna 10ron

sa vedeti ca zilnic sunt probleme intr-un condominiu, daca nu pica o teava la X sigur pica la Y, iar aceasta poveste se repeta zilni

care tevi ,ce repara d-na care nu e prezenta nici cand Apaterm-ul citeste contorul,care d-na ad-tor spune sus si tare ca nu se poate intra in casa omului,care d-na spune ca nu stie ce debit exista inca ca mai are de calculat.Nu vreau sa jignesc pe nimeni,am ajuns la capatul puterilor in acest bloc,poate ca exista si oameni care-si fac treaba dar cand platesti 1/3din cheltuieli apa rece si restul pierderi,cheltuieli administrative,salarii,carti de munca care sunt serv.de care beneficiezi ?

Alte discuții în legătură

Repartizare caldura parti comune pickwick pickwick Buna seara, cu toate ca aceasta problema a mai fost discutata, din pacate, nu am gasit o lamurire clara la problema care ma framanta pe mine, - fac ... (vezi toată discuția)
Pierdere de apa orsaia2006 orsaia2006 am urmatoarea intrebare ...daca un propietar din cadrul unei as de prop refuza sa plateasca suma de 3 ron ,suma ce reprezinta pierderea de apa pe parte comuna ... (vezi toată discuția)