Sunt intr-o mare icurcatura in ceea ce priveste intabularea tatalui meu pe 3 amplasamente situate in intravilanul unei localitati din judetul Timis. Situatia mai clara ar fi la primul teren, unde apare, pe un extras vechi, mentionat numele bunicului meu din partea mamei, alaturi de alte 2 rude (un frate al bunicului si fiul surorii bunicului),ambii decedati de foarte mult timp. Si mama a decedat in urma cu 10 ani dar ea a fost unica mostenitoare a bunicului. Pentru celelalte 2 terenuri situatia este si mai incurcata. Al 2-lea teren este terenul unde au trait bunicii din partea tatalui dar nu avem nici un document (am incercat macar obtinerea unui cf, am dat o gramada de bani, la notariate, insa cf-urile primite nu sunt cele ale familiei mele - verificat pana la a 2-a generatie anterioara tatalui). Cel de-al 3-lea teren este cumparat de tatal meu in 1994 - nu avem decat un contract semnat de parti in acest an - fara sa cunoastem un cf sau un topo. Va rog mult sa-mi sugerati ce pot face pentru a reusi intabularea intr-un timp cat mai scurt. Trebuie sa deschidem procese de uzucapiune, trebuie sa mergem in continuare din aproape in aproape (cu pierdere de timp si bani ) pentru a afla (si nici nu stiu cui sa ma adresez) situatia terenurilor respective? Primele 2 terenuri sunt in folosinta familiei mele (si tata si mama au fost unici mostenitori) de cel putin 75 de ani (varsta parintilor). Cel de-al treilea teren il folosim din 1994. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Buna ziua,
Situatiile d acest fel sunt complexe si uneori greu de solutionat. Cu privire la prima parcela e simplu: trebuie sa identificati toti mostenitorii fratelui bunicului si pe ai fiului surorii bunicului si sa dezbateti mostenirea dupa bunicul si apoi sa faceti partaj. Insa celelalte doua parcele pot pune probleme serioase pe care nu cred ca le puteti rezolva fara ajutor profesionist. Teoretic, operatiunile se desfasoara in vreo 3 etape astfel Unu. Indentificarea terenurilor Pentru cele doua parcele unde situatia este mai neclara (cel unde au locuit bunicii si cel cumparat de tata) ar trebui sa angajati un expert topograf care sa va identifice cu certitudine amplasamentul celor trei parcele. Operatiunea nu trebuie sa va coste mai mult de 300-400 lei si evitati astfel sa porniti pe piste gresite. Doi. Identificarea proprietarilor tabulari Dupa ce expertul va identifica cele doua parcele, cereti extrase CF pentru ele si aflati cine sunt proprietarii tabulari. Trei. Identificarea eventualilor mostenitori si a solutiei juridice Trebuie colectate informatii de la primarie, arhivele nationale si arhivele notariale si dupa ce aveti toate informatiile se poate gasi solutia juridica pentru situatia d-voastra.
Va multumesc mult pentru raspuns, domnule avocat. Nu este pentru prima data cand primesc de la D-voastra un raspuns bine structurat si in acelasi timp de specialitate. Daca imi permiteti, as vrea sa va rog sa-mi mai dati lamuriri suplimentare. Pentru prima situatie:Fiul surorii bunicii a decedat in 1946, nefiind casatorit (avea 27 de ani) si bunicul s-a ocupat de inmormantare (avem certificatul lui de deces). Celalalt frate are mostenitori (o fiica) pe care nu-i cunosc. Stiu doar ca locuiesc in Resita. Imi sugerati in raspuns sa caut informatii la primarie. Nu sunt prea multe sanse sa le obtin deoarece au facut multe incurcaturi cu pamanturile din satul familiei mele si se pare ca le convine incurcatura care exista. Spuneti-mi daca pot formula oficial o solicitare la arhivele nationale (presupun ca este vorba de arhivele oficiului national de cadastru) sau cui anume sa ma adresez. Acum fiind vorba de notari publici pot apela la oricare sau ar trebui sa merg pe ideea de a apela la cunoscuti? Va multumesc pentru timpul pretios.
Mostenirea bunicilor
tirsanott
Este vorba despre o casa undeva la tara, care a apartinut bunicilor mei. Anul trecut a murit si bunica (in 2001 a murit bunicul) si casa a ramas goala. In 1997 ... (vezi toată discuția)