Am sa incerc sa fiu cat se poate de scurt in explicarea spetei mele. Acum circa 2 luni am acrosat un biciclist. Politistul de caz mi-a spus ca vina este in totalitate a mea si a inceput urmarirea penala.... Partea vatamata si-a exprimat dorinat de a merge la IML sa scoata certificat. Acum cateva zile am fost la politie care m-a informat ca a primit certificatul medico legal insa acesta este sub 10 zile caz in care va propune catre procuror neinceperea urmaririi penale. Permisul mi-a spus ca il voi recupera in 2 luni pe baza rezolutiei date de procuror fara a fi suspendat intrucat nu am incalcat nici o regula de circulatie. Acum circul pe dovada....Pana aici totul este clar si pot spune ca am avut noroc...
Acum partea vatamata mi-a spus ca va merge mai departe .....si va intenta proces civil. Rugamintea mea ar fi sa-mi explicati la ce sa ma astept, adica la cate termene voi fi chemat, cam ce batai de cap ma astepta, cum este cu asiguratorul.....De impacat cu victima nu poate fi vorba intrucat el crede ca poate obtine muti bani insa va precizez ca a avut de suferit 2 copci la cap cateva contuzii si nu a necesitat internare in spital.
este greu de evaluat cat timp va dura procesul. Oricum, cel mai probabil peste un an de zile.
In ce priveste cuantumul despagubirilor, nici acestea nu pot sa fie prea intinse. Biciclistul trebuie sa dovedeasca fiecare leu pe care il pretinde ca paguba materiala - producand in instanta facturi, chitante etc. Paguba materiala ar putea consta in defectarea bicicletei, stricarea hainelor, eventual a telefonului mobil etc. Ar mai putea sa ceara si daune morale, pentru suferintele pe care le-a avut.
Din pacate in Romania instantele nu pun mare pret pe suferinta oamenilor si nu acorda sume prea mari.
Mergeti cu victima la asigurator si negociati o suma de despagubire. Daca victima nu este de acord cu suma propusa de asigurator atunci va deschide o actiune in instanta. in acest caz veti chema asiguratorul in garantie ptr plata despagubirilor solicitate de victima. Chiar daca sunteti considerat vinovat de producerea accidentului asiguratorul va fi obligat de instanta sa despagubeasca victima.
Victima mea nu este cooperanta. Faptul ca vrea sa mearga pe parte civila am aflat din alta parte....Lamuririle mele ar fi daca trebuie sa-mi iau avocat sau ma reprezint singur? Compania de asigurari cand intra in schema, cine o citeaza ? Eu voi fi citat la toate termenele de judecata sau preia avocatul companiei de asigurari?
M-ar interesa sa stiu cam ce ma asteapta....si cat timp voi piede intrucat astazi la serviciu nu prea te mai intelege nimeni.
Parerea mea este sa mergeti la 1-2 avocati, sa stati de vorba, va informati, aflati macar in mare riscuri/beneficii ale prezentei unui avocat, le puneti in balanta cu onorariile cerute, va sfatuiti cu persoanele relevante din viata dv., apoi asteptati sa primiti o instiintare ca se incepe vreun proces.
In caz ca aceasta instiintare apare, fata in fata cu comunicarea si cunostintele din discutiile cu avocatii, puteti decide daca va descurcati singur, daca vreti sa va prezentati sau daca nu.
Mergeam pe o strada cu sens unic, din fata mi-au venit 2 masini pe contrasens. Strada a devenit sens unic inainte cu 2 zile de accident iar atunci soferii nu prea respectau indicatorul de interzis -sens opus. Am fost obligat sa ma dau mai in dreapta pentru a nu ma lovi frontal soarele m-a orbit din fata, am auzit un poc si am oprit. Era la inceputul lunii Octombrie cand au fost temperaturi scazute parbrizul nu era foarte clar iar la ora 8.20 cand soarele rasare pe aceasta strada cam ai probleme insa acest lucru nu ma scuteste de vina. Aveam in jur 30-40km/h intrucat am oprit la 3 metri de el iar masina a fost la o distanta de 1.9 m de bordura din cate imi aduc aminte. Alcolemie 0.....
Evenimentul s-a spodus intr-o comuna din Ilfov la 300 m de locul unde stau.