avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune Disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune Disciplinara

As dori un punct de vedere pentru urmatoarea situatie:

Am contestat in justitie o sanctiune disciplinara constand in retineri salariale si am obtinut anularea irevocabila a deciziei de sanctionare.
Am contestat de asemenea si decizia de suspendare pe perioada cercetarii disciplinare cu solicitarea despagubirilor legale si instanta a respins aceasta contestatie sub motiv ca aceste despagubiri se obtin in baza art.52 alin.2 codul muncii si nu ca rezultat a unei contestatii distincte.

Angajatorul in urma solicitarii mele scrise de a restitui retinerile operate nu a raspuns sub nici o forma.

In aceste conditii as dori sa stiu daca pot executa silit recuperarea integrala a prejudiciului in baza hotararii de anulare a deciziei de sanctionare si a prevederilor art.52 alin.2 codul muncii.

De asemenea daca lipsa raspunsului la solicitarea mea in 15 zile se constituie in acest caz in infractiune.

Mulltumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:27, 23 Noiembrie 2013
1. In cazul in care angajatorul nu pune in executare de bunavoie hotararea judecatoreasca, atunci puneti trece la executarea silita a acesteia.

2. Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă, conform art.261 C.mun.

Asadar, angajatorul dvs savarseste aceasta infractiune daca in termen de 15 zile de la data cererii nu a pus in executare hotararea judecatoreasca.
in nici un caz nu este infractiune. Societatile private nu sunt obligate de lege sa rspunda la solicitari.
Articolul 261 C.mun. nu face nicio distinctie cu privire la angajatori. Prin urmare, un angajator din sectorul privat poate raspunde prenal pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.261 C.mun.
Luissiana crede-ma ca colegul freeelis are dreptate. Nu stiu sincer zau de unde sti tu ca societatile private nu se supun legii.
eu inteleg ca Dl. costel58 a solicitat in scris (...) si nu i s-a raspuns. Am afirmat ca nu este infractiune si nu este obligatoriu ca o societate privata sa raspunda la solicitarile in scris ale cuiva, nu sa nu execute hotararea judecatoreasca. Daca dl costel a intentionat sa intrebe de ce nu s-au dus la indeplinire cele din hotarare este altceva dar nu asta reiese din expirimarea dansului.

Alte discuții în legătură

Proces valentinatudorascu valentinatudorascu sunt in litigiu cu c.f.r.s.a.,am castigat si s-a dat hotarare definitiva si irevocabila pt castigarea tuturor drepturilor banesti,care este urmatorul pas pe ... (vezi toată discuția)
Neplata salariu lilianadobrin69 lilianadobrin69 Am lucrat la un magazin ca vanzatoare si nu am mai primit salariul pe ultima luna si jumatate.Am facut o scrisoare la ITM si asa au constatat si ei.In ianuarie ... (vezi toată discuția)
Nerespectare hotarare judecatoreasca ancuta31 ancuta31 Buna ziua. Am castigat un litigiu de munca printr-o hotarare judecatoreasca, urmand ca fostii angajatori sa imi restituie salariile restante.Au trecut 3 ... (vezi toată discuția)