avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Declarare accident dupa 24 ore
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Declarare accident dupa 24 ore

Buna ziua,

Va rog, un sfat :

Am calitatea de pagubit intr-un accident din care au rezultat doar avarii si pentru care s-a incheiat constatare amiabila.

Problema este ca vinovatul (din rea vointa) nu mai vrea sa colaboreze si sa-mi trimita niste completari care mi-au fost solicitate de asigurator.

Astfel, as avea 2 intrebari :

1) Daca declar accidentul la politie, soferului vinovat i se va retine si permisul (a trecut pe rosu, fapt recunoscut in amiabila) avand in vedere ca au trecut mai mult de 24 ore (4 zile mai exact) de la accident, pentru ca am crezut initial ca ne vom intelege? Daca declar acum accidentul, anexand actele aferente care dovedesc cele intamplate, mai poate fi sanctionat de politie sau ,,s-a prescris'' termenul? Eu platesc vreo amenda daca-l declar acum?

2) Pot declara accidentul pe baza documentelor existente, sustinand prin declaratie si eventual martori cele intamplate, fara a prezenta si masina implicata? Masina este aproape reparata...

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ttr , utilizator 23:24, 24 Noiembrie 2013
Aproape reparata......cum vine asta? Pe casco poate?!.
Pentru reparatie este nevoie de dovada, emisa ori de politie ori de societatea de asigurari.
Cei de la asigurari, respectiv daue, il cheama pe cel vinovat, constat prin amiabila, sa prezinte acte si masina.
Masina se repara pe casco, intradevar, cu regres.
Un raspuns/sfat pentru problemele de mai sus?

Multumesc !
Ref la prezentarea la politie dupa 24 ore, amandoi soferii raman fara carnet.

Ref la pagube: nu e clar cum ai reparat fara dovada de la politie sau fara acceptul asiguratorului (care nu este, daca nu ai actele, din ce spui).

Pe total sanctiuni:
Pt ala: trecut pe rosu + >24 ore.
Pt tine: >24 ore + reparat auto fara autorizatie.

Ca sfat: mergi din prima la politie. Amiabila nu ajuta partea nevinovata. La asigurator te cheama inspectorul cu ambele masini. Stiu ce zice legea. Realitatea zice altceva. Am fost chemat cu ambele masini (eu pagubit a trebuit sa gasesc si sa aduc vinovata).


Later edit:
Neprezentarea in 24 ore "costa" Clasa a 2-a de amenzi + 30 zile suspendare, adica 4-5 puncte amenda + 30 zile suspendare.

Reparatia fara "documentul de constatare eliberat de unitatea de poliţie sau, după caz, de societăţile din domeniul asigurărilor." "costa" clasa a 4-a de amenzi, adica 9-20 puncte (pt persoane fizice).

Deci daca
Costul reparatiei < cost amenzi + timp suspendare
Atunci
POLITIE
daca nu...
Nu
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
diandrei, utilizator
1. Ati depus formularul de avizare dauna? Aveti numar de dosar de dauna?
2. Nu aveti nici o obligatie de a aduce masina sau proprietarul care v-a lovit sau alte documente in afara de actele dvs. si de Constatarea amiabila. Ordinul CSA 14/2011 prevede la art. 33 obligatii ale ASIGURATULUI si nu ale pagubitului. Treaba lor ce fac si cum investigheaza cazul. Din pacate au termen de maxim 3 luni.
Inspectorii de daune fac mereu figura asta cu cele 2 masini implicate!! Este o prostie!
3. Daca ati incheiat Constatare amiabila, NU mai mergeti acum la politie, va vor suspenda permisul. Tratati numai cu asiguratorul RCA, dar va dura mult timp. Macar ramaneti cu permisul!
Ultima modificare: Duminică, 24 Noiembrie 2013
ttr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto ușor declarat mai târziu de 24 de ore. este posibil să fiu sancționat din acest motiv? skid skid Buna ziua, acum cateva zile s-a produs un accident auto cu mici zgarieturi (tamponare din spate), intrebarea mea este urmatoare: pagubitul nu a avut timp sa ... (vezi toată discuția)
Imposibilitate repare auto accidentata-lipsa acte vinovat la dosar daune nicoleta-luiza nicoleta-luiza Buna seara As dori un ajutor din partea voastra referitor la o problema: acum o saptamana am fost implicata intr-un accident auto. Am fost lovita de un sofer ... (vezi toată discuția)
Mi se suspenda permisul sau nu flanko flanko am avut parte de o intamplare neplacuta conducand o masina luata in leasing de firma la care lucram am fost lovit in spate de un sofer neatent .Am completat ... (vezi toată discuția)