avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal pentru numere de circulatie (P-uri) ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal pentru numere de circulatie (P-uri) Ungaria

Buna ziua! Am si eu o nelamurire cu privire la dosar penal fiindca in urma cu 2 luni am fost oprit in circulatie de catre politistii din Romania motiv ca am avut montate pe masina numere de circulatie de ungaria cu semnul P. Exemplu P-05164.
Aceste numere fiind perfect valabile in toata Uniunea Europeana, avand registru completat si asigurare valabila, si politistii spun ca Romania nu le recunoaste si m-i s-a facut dosar penal si mi-au ridicat permisul de conducere fiind sanctionat de art 85.01.4 din OUG 195/2002.
As dori sa stiu daca exista o baza legala pt ca nu gasesc nicaieri motiv sa mi se i-a dreptul de a conduce, n-am avut niciodata nici un accident si n-am incalcat nici o lege pana in prezent si totusi am ramas fara permis :(
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: attilah , utilizator 22:54, 9 Martie 2014
Conducerea unui autoturism fara numere de inmatriculare, cu numere expirate ori false.
In fine ceea ce puteti face in momentul de fata este sa va costruiti o aparare in fata organelor de cercetare penala si daca doriti puteti formula cerere la parchetul teritorial competent unde s-a inregistrat dosarul sa va dea o dovada cu drept de circulatie.
F11 a scris:

Conducerea unui autoturism fara numere de inmatriculare, cu numere expirate ori false.
In fine ceea ce puteti face in momentul de fata este sa va costruiti o aparare in fata organelor de cercetare penala si daca doriti puteti formula cerere la parchetul teritorial competent unde s-a inregistrat dosarul sa va dea o dovada cu drept de circulatie.

Parchetul nu elibereaza dovezi cu drept de circulatie, doar politia elibereaza dovezi, procurorul poate doar prelungii cu cate cel mult 30 de zile dreptul de circulatie, in cazul unei dovezi cu drept de circulatie.
Din descriere banuiesc ca fapta dvs se incadreaza la art.85 alin.4, iar in aceasta situatie dovada eliberata este fara drept de circulatie, permisul vi se restituie doar in conditiile art.219 din HG1391/2006, in situatia in care sunteti trimis in judecata si condamnat, permisul dvs in urma hotararii ramase definitive, se va anula.
ART. 85*)
(1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.
(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
#CIN

*) Conform art. 121 pct. 1 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), art. 85 se abrogă.
Aveti aici baza legala:
#B
ART. 111*)
(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art.85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3) şi (5);
c) la săvârşirea uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi în situaţia prevăzută la art. 115 alin. (1);
d) când titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) când prezintă modificări, ştersături sau adăugări ori este deteriorat;
f) când se află în mod nejustificat asupra altei persoane;
g) când perioada de valabilitate a expirat.
(2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d), precum şi în cele menţionate la art. 85 alin. (2) şi (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) şi (5) şi la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.

Art.219/HG1391/2006
..............
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
.....................
Am mai fost de 2 ori sa depun cerere la parchet pentru dovada si tot nu am primit motiv fiind ca e caz penal, dispune respingerea cererii formulate :(
Multumesc pentru ajutor.
Asta va spuneam si eu ca se va intampla, ca sfat, nu va mai ganditi la permis, ganditi-va la aparare si sa obtineti o solutie favorabila in aceasta faza.
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Buna ziua, revin din nou cu o intrebare ca in urma cu aproape 5 luni mi s-a luat permisul de conducere pentru faptul ca conduceam un autoturism cu placute de inmatriculare P-uri ungaria motivand ca acele numere se incadreaza la articolul cu numere false, considerat de catre domnul politist. Mentionez ca sunt si dublu cetatean.
Politia a depus o verificare in Ungaria la privire de provenienta si valabilitatea acelor numere de inmatriculare si raspunsul venit a dovedit ca sunt numere perfect valabile cu drept de circulatie.
As dori sa stiu cat timp mai poate trece pana imi pot recupera permisul de conducere si daca politistul a procedat corect fara sa faca verificari inainte de a ridica permisul, eu consider ca sunt nevinovat fara incalcarea nici unei legi.
Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Conducerea unui autovehicul cu numere provizorii expirate visan_veve visan_veve In ziua de 13 am condus autoturismul personal neverificad termenul la care autorizatia de circulatie expira,iar in momentul opririi de catre agentul de politie ... (vezi toată discuția)
Asigurare si itp expirate, suspendare permis LaurentiuBG LaurentiuBG Buna ziua! In urma cu 3 luni am fost oprit de politie si ca urmare a verificarii s-a constatat ca asigurarea nu era valabila ,masina inmatriculata in Bulgaria ... (vezi toată discuția)
Conducere autoturism cu numere expirate + alcoolemie 0.14 in aerul expirat ucg ucg Ma oprit politia si am fost prins ca am condus un autoturism cu numere expirate si alcool 0.14 in aerul expirat.Am fost la politie atunci si am dat declaratii ... (vezi toată discuția)