F11 a scris:
Conducerea unui autoturism fara numere de inmatriculare, cu numere expirate ori false.
In fine ceea ce puteti face in momentul de fata este sa va costruiti o aparare in fata organelor de cercetare penala si daca doriti puteti formula cerere la parchetul teritorial competent unde s-a inregistrat dosarul sa va dea o dovada cu drept de circulatie.
Parchetul nu elibereaza dovezi cu drept de circulatie, doar politia elibereaza dovezi, procurorul poate doar prelungii cu cate cel mult 30 de zile dreptul de circulatie, in cazul unei dovezi cu drept de circulatie.
Din descriere banuiesc ca fapta dvs se incadreaza la art.85 alin.4, iar in aceasta situatie dovada eliberata este fara drept de circulatie, permisul vi se restituie doar in conditiile art.219 din HG1391/2006, in situatia in care sunteti trimis in judecata si condamnat, permisul dvs in urma hotararii ramase definitive, se va anula.
ART. 85*)
(1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.
(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase
sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
#CIN
*) Conform art. 121 pct. 1 şi art. 247 din Legea nr. 187/2012 (#M16), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), art. 85 se abrogă.
Aveti aici baza legala:
#B
ART. 111*)
(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b)
când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art.85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3) şi (5);
c) la săvârşirea uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi în situaţia prevăzută la art. 115 alin. (1);
d) când titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) când prezintă modificări, ştersături sau adăugări ori este deteriorat;
f) când se află în mod nejustificat asupra altei persoane;
g) când perioada de valabilitate a expirat.
(2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d), precum şi în cele menţionate la
art. 85 alin. (2) şi (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) şi (5) şi la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c),
dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.
Art.219/HG1391/2006
..............
(2) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta, la cererea titularului, în baza rezoluţiei sau, după caz, a ordonanţei procurorului prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărirea penală ori încetarea urmăririi penale, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului sau prin care procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat ori ca urmare a încetării măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.
.....................