avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general stocuri in custodie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

stocuri in custodie

Buna ziua. As dori sa aflu cum se opereaza in programul de stocuri marfuri in custodie PRIMITE DE LA TERTI spre depozitare, fara a urma sa fie cumparate. Programul nostru de stocuri are ca modalitati de intrare : cumparare pe facturi ; nota de predare; nota de transfer. Cum pot sa ma inregistrez cu marfa sosita pe baza de aviz, astfel incat sa se poata vedea ca este marfa depozitata la noi (care se va vinde de catre firma respectiva la clientii sai - cum operez atunci? sau se va retrage)? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ADRIANA RATIU , Contabil 10:15, 3 Aprilie 2009
Opinia mea este ca nu se inregistreaza in contab stocurile primite , ci extracontabil , in contul 8033 , cu urmatoarea functiune , cf 2374/2007:

Contul 8033 "Valori materiale primite în păstrare sau custodie"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa valorilor materiale (materii prime şi materiale, mărfuri, imobilizări corporale etc.) primite temporar spre păstrare sau în custodie pe bază de act de predare-primire (scoatere) din custodie, încheiat în acest scop.
În debitul contului 8033 "Venituri materiale primite în păstrare sau custodie" se înregistrează, la preţurile prevăzute în documentele încheiate, valorile materiale primite în custodie sau păstrare temporară, iar în credit, la aceleaşi preţuri, valorile materiale ieşite din custodie sau păstrare ca urmare a restituirii, achiziţionării pentru nevoile entităţii, distrugerii din cauza calamităţilor, lipsurile de inventar etc.
Soldul contului reprezintă valoarea materialelor primite în păstrare sau custodie, existente la un moment dat.
Marfa in custodie, se inregistreaza extracontabil.Practic nu este marfa dvs, deci nu aveti cum s-o inregistrati in gestiunea proprie.Sunt soft-uri de contabilitate care au un modul de marfa de la terti(in custodie) care functioneaza pe aceleasi principii ca marfa proprie.Daca nu-l aveti ,trebuie inregistrata in contul specdificat de dna consultant si tinuta pe articole.Atentie la intocmirea procesului verbal de custodie, este obligatoriu si in caz contrar marfa poate fi confiscata la un control al garzii financiare.Tineti o evidenta separata,un dosar separat cu toate intrarile si iesirile din custodie si o lista de inventar cu marfa aflata in gestiunea-custodie.
Va multumesc mult pentru indicatii, ma gandisem si eu, dar nu stiam cum se procedeaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ambalaje primite fara factura carabela_anca carabela_anca Odata cu marfa pe care o achizitionez am si ambalaje (cutii carton, paleti lemn). Pe factura nu apar mentionate aceste ambalaje. Nu am pret pe ele. Eu m-am ... (vezi toată discuția)
Marfuri in custodie taie taie Buna ziua, Am primit marfuri in custodie de la o societate comerciala platitoare de TVA si as vrea sa stiu care sunt inregistrarile contabile. Pentru ... (vezi toată discuția)
Marfuri trimise in custodie elims_mn elims_mn Buna ziua, As vrea sa trimit marfuri in custodie. Trebuie sa fac si aviz de custodie si proces verbal de custodie? Sau se poate face doar una din ele. Imi ... (vezi toată discuția)