Acesta este prima mea postare de pe acest website pe care îl urmăresc de ceva vreme.
Situație: 25 ani, diplomă+master, doresc să îmi înfințez un website de colaborare/cercetare.
Scop: Opținerea de donații/plăți pentru conținutul postat pe acest website. Este vorba de donații per produs sau pe bază de subscripție de membru.
Metode: Website ce conține cursuri/tutoriale în care prezint ultimele date ale cercetării individuale. Acest cursuri sunt pe diverse teme iar utilizatorul le poate accesa după ce plătește o sumă. Această sumă are ca scop susținerea studiului (donație) și implicit postarea de noi cursuri la care utilizatorul va avea acces. Parteneriat cu diverși specialiști în domeniu care vor posta la rândul lor cursuri.
Detalii: Sunt un tânar ce dorește să studieze și să devină un bun profesionist. Pentru aceasta doresc să strâng bani ca să mă pot duce la diverse cursuri și workshopuri. Situația finaciară nu îmi permite să fac asta așa că sper să găsesc o soluție prin care experiența pe care o am să o pot comercializa și să pot să evoluez mai departe.
Întrebare: Ce formă juridică trebuie să am? O pot face prin PFA, II sau ONG? Dacă lucrez cu alți specialiști pot să fac cu ei contract de cesionare a drepturilor de autor? Cum nu dețin în acest moment foduri personale deloc nu doresc să înfințez un SRL care să îmi mănânce bani pe contabilitate și altele. Proiectul prezintă un risc mare și nu doresc să fac pasul spre un SRL decât dacă nu am altă variantă. Doresc o formă simplă în care să îmi mai asigur un venit.
Cel mai usor e sa va incepeti activitatea pe structura unui ong si veti putea sa atrageti donatii si sponsorizari si chiar sa desfasurati o serie de activitati economice.
Totusi sa nu uitam ca un ONG se infiinteaza pentru a servi un scop general sau al unei colectivitati. Acest lucru se traduce prin faptul ca de serviciile si activitatile organizatie beneficieaza publicul larg sau o categorie limitata de persoane (limitare geografica spre exemplu). O asociatie se poate constitui si pentru un scop personal nepatrimonial. Astfel de asociatii se mai numes si asociatii mutuale si deservesc interesele membrilor, inclusiv dezvoltarea lor personala si profesionala.
Pentru o asociatie aveti nevoie de cel putin 3 membri, deci aceasta asociatie daca va avea un caracter mutual ar trebui in mod normal sa deserveasca interesele tuturor.
Nu cred ca dpdv fiscal va ajuta un ONG. Mie mi se pare mai avantajos o II.
Ref la ce spunea dl Neagu nu cred ca subscriptia de care vorbiti poate fi asimilata unei sponsorizari. Este o activitate comerciala 100%.
Tot calculul privind alegerea formei de organizare este in stransa legatura cu "piata" pe care vreti sa "vindeti" aceste servicii. Cred ca un plan mai detaliat si o analiza seriaosa ar putea sa va ajute sa porniti cu dreptul.
Aș dori dacă se poate să îmi dați mai multe detalii despre posibilitatea înfințării unei asociații cu scop parsonal nepatrimonial. Spuneți că o astfel de asociație poate să deservească intereselor membrilor însă care sunt posibilitățiile ca asociația să comercializeze o parte din activitatea sa în scopul mențineri activității. Studiul pe care îl propun este unul ce necesită fonduri, nu foarte mari, însă trebuie să găsesc o varinată să susțin activitatea.
Care sunt mai exact legile pe care ar trebuie să le studiez în vederea unei activități online de tipul e-commerce sau crowdfunding? Pentru că varianta cu donație/sponsorizare am înțeles că nu este o posibilitate. Din câte am reușit să aflu pentru donații trebuie să fii înregistrat (nu știu exact unde). Am înțeles că sunt legi speciale în domeniul donațiilor și cred că este o variantă mult mai dificil de accesat.
Revin cu o simplificare asupra problemei: există posibilitea ca un PFA, II sau Organizatie fara scop lucrativ să își comercializeze o parte din produse (articole, cursuri, tutoriale etc) să le zicem în vedere susțineri activității? De asemenea pentru această activitate de e-commerce există coduri CAEN speciale? Iar ca individ PFA II pot să cedez o parte din veniturile cumulate altor colaboratori? Se poate face contract de scurtă durată? Sau poate prin drepturi de autor? De asemenea produsele comercializate 100% cum spuneți vor fi produse cu sau fără TVA? Produsele fiind comercializate online au ca și utilizator fie persoane fizice fie întreprinderi. Eu nu am cum să știu exact cine le va accesa.
La ce v-ați referit cu "piata" pe care vreti sa "vindeti" aceste servicii?
Ideea asta ca cineva plateste o suma si in urma acestei plati primeste acces la ceva informatie este evident o activitate economica, si deci este plata unui serviciu, nicidecum o donatie... Cine inregistreaza asemenea venituri ca donatii are sanse mari sa se aleaga cu dosar penal de evaziune fiscala.... Cel mult daca se infiinteaza o asociatie in beneficiu mutual a carei scop sa fie facilitarea accesului la informatii si contra unei cotizatii lunare sau anulae membrii ei au acces la datele colectate de asociatie prin cumparare, donatii etc. de la proprii membri sau de la terti, ar fi OK... Dar si atunci, ar trebui sa nu fie o proportionalitate intre cat platesti si cat poti accesa, ci suma egala pentru toti indiferent care si cate materiale acceseaza... sau poate 2-3 categorii de membri, cu cotizatie si drept de acces diferentiat, ca altfel se ajunge tot la o forma mascata de prestari servicii si deci sumele vor trebui impozitate ca orice venituri din activitati economice....
Asociație
Ana231
Buna ziua! Sunt acționar minoritar intr-o firma (10%) și împătimită a motocicletelor in timpul liber. Doresc sa înființez o asociație pentru pentru ... (vezi toată discuția)